Kritikus szakaszban a kínai árvízvédelem

2010.07.26. 10:38
A kínai miniszterelnök utasította a helyi kormányzatokat, hogy nagyobb felkészültséggel feleljenek meg a katasztrófák jelentette kihívásoknak.

Kína északnyugati részén 111-re nőtt a halálos áldozok száma az elmúlt 11 nap árvizeiben; a kínai kormányfő szerint kritikus szakaszba érkezett az árvízvédelem, derül ki a hétfőn Pekingben kiadott árvízi összefoglalókból. A Három Szoros-gátnál hétfőn a víztározóban lévő víz magassága csaknem 14 méterrel haladta meg a veszélyes szintet.

Senhszi (Shaanxi) tartomány folyói július közepe óta két hullámban árasztottak el városokat, mintegy négymillió 250 ezer embernek okozva kárt. Több mint 700 ezer lakost kellett evakuálni. A legsúlyosabban érintett Angkang város, ahol 63-an haltak meg, 119-en eltűntek és közel 3 ezren megsérültek. Több mint 71 ezer ember dolgozik a mentésen.

A Jangce második legnagyobb mellékfolyójának, a Hancsiangnak (Hanjiang) a mellékfolyóján 60 éve nem látott mértékben duzzadt fel a víz. A Senhszi tartományi földcsuszamlások miatt elhalasztották a tibeti Lhászából Sanghajba tartó vonat indulását. Vasárnap a Pekingből, Sanghajból és Kuangcsouból (Guangzhou) Lhászába indult vonatok közel húszórás késéssel értek célba. A Sanghaj-Lhásza út menetideje normális körülmények között is 49 óra.

Az eső okozta földcsuszamlás a tibeti Bomi megyében legalább 70 méter hosszan megrongálta vasárnap a Tibetet Szecsuannal összekötő autópályát, ami miatt megközelítően 300 gépjármű és több mint 700 utas kényszerült hosszas várakozásra. A helyreállítási munkálatok hétfőn még folytatódtak.

Szecsuan tartomány fővárosának, Csengtunak (Chengdu) a nemzetközi repülőterén a felhőszakadások miatt a hétvégén összesen 300 járat késve indításáról döntöttek, több mint harmincat töröltek, aminek következtében szombaton több mint tízezer, vasárnap pedig több mint 9 ezer utas volt kénytelen a repülőtéren vesztegelni. A következmények a hétfői légi forgalmat is érintették.

A kínai miniszterelnök Hupej (Hubei) tartományi szemleútján a hétvégén kijelentette, hogy "kritikus szakaszba" érkezett a kínai árvízvédelem, s arra utasította a helyi kormányzatokat, hogy nagyobb tudományos szakmai felkészültséggel feleljenek meg a várható komolyabb árvizek és katasztrófák jelentette kihívásoknak.

A legutolsó statisztika szerint ebben az évben Kínában már legkevesebb 742 halálos áldozata van az esőzéseknek és árvizeknek; 367 embert nem találnak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport