Alfréd
-3 °C
3 °C

Nagy Britannia támogatja Törökország EU-csatlakozását

2010.07.27. 13:32
David Cameron brit miniszterelnök egy törökországi fórumon kijelentette, hogy kiáll a törökök EU-csatlakozása mellett.

Nagy-Britannia küzdeni fog azért, hogy Törökország mielőbb az Európai Unió teljes jogú tagja legyen - hangoztatta David Cameron brit miniszterelnök kedden Ankarában egy üzletemberekkel tartott találkozón.

A brit kormányfő májusi beiktatása óta először tett hivatalos látogatást Törökországban, ahol elmondta: a gazdaságilag gyorsan erősödő és a Közel-Keleten egyre nagyobb befolyással rendelkező ország uniós csatlakozása fellendülést és politikai stabilitást hoz majd az EU-nak.

Törökországgal még 2005-ben kezdődtek meg a csatlakozási tárgyalások, de a folyamat rendkívül lassan halad előre. Az EU megosztott abban a kérdésben, hogy Ankara teljes jogú tagja legyen-e az európai tömörülésnek.

Cameron közvetetten bírálta Franciaországot és Németországot, amiért szembeszegülnek a teljes értékű török csatlakozás gondolatával.
"Ha arra gondolok, hogy mit tett Törökország Európa védelmében NATO-szövetségesként, és mit tesz most Afganisztánban az európai szövetségesek oldalán, dühös vagyok amiatt, hogy az önök menetelése az EU-ba akadályozható" - mondta Cameron.

Az egyik befolyásos üzleti csoporttal, a törökországi kereskedelmi kamarák egyesületével tartott találkozón David Cameron kiemelte, hogy Törökország a brit üzleti világ számára is komoly lehetőséget kínál. Nagy-Britannia fő kereskedelmi partnerei jelenleg a rendkívül rossz gazdasági teljesítményt felmutató európai országok, amelyek kevesek az ország gazdaságának fellendítéséhez.

"Ma a Nagy-Britannia és Törökország között zajló bilaterális kereskedelem értéke több mint 9 milliárd dollár évente. Azt szeretném, hogy ezt az elkövetkező öt évben megduplázzuk" - mondta a brit kormányfő.

A David Cameron vezette koalíciós kormány épp most készül a közkiadások lefaragására, hogy csökkentse a rekordnagyságú költségvetési hiányt. Ennek a lépésnek a kedvezőtlen hatásait kívánja ellensúlyozni a brit miniszterelnök külpolitikájával, amelynek központi eleme a kereskedelmi kapcsolatok elmélyítése a feltörekvő gazdaságokkal.

A brit miniszterelnök Ankarában hangsúlyozta Törökország stratégiai jelentőségét: jelen van Afganisztánban, és alkalmas a vitatott iráni nukleáris program körül kialakult feszültség, valamint az izraeli-palesztin konfliktus enyhítésére is.

"Nincs még egy olyan ország, amely ennyire alkalmas lenne arra, hogy megértést teremtsen Izrael és az arab világ között" - hangsúlyozta Cameron.