Disszidálhatott a kínai állami hírügynökség feje

2010.07.28. 22:34
Egyelőre senki sem tudja, hol van és éppen mit csinál Van Vuji, a kínai állami hírügynökség főnöke, aki egy tanulmányútra utazott Nagy-Britanniába.

Az 58 éves Van az elmúlt nyolc évben a Hszinhua hírügynökséget, a kínai kommunista párt hivatalos információs forrását irányította. Ha tényleg disszidált, ő lenne az egyik legmagasabb rangú kínai disszidens a történelemben. Van Oxfordban vett részt egy tanfolyamon, melynek során folyamatosan panaszkodott, hogy fáj a háta. Amikor elérkezett a június 6-i visszaút dátuma, a férfi fájdalmaira hivatkozva nem tért vissza Kínába a delegációval, hanem a briteknél maradt, (elméletileg) gyógyulni.

Van Vuji
Van Vuji

Brit lapok és kínai források szerint Van egyszerűen lelépett, mégpedig azért, mert tevékenységével az utóbbi időben nem volt elégedett a pártvezetés. Van 1976 óta dolgozott az állami hírügynökségnél, amit akkoriban még Vörös Kína néven emlegettek. A kommunista párt szemének és nyelvének gúnyolt szervezet 10 000 alkalmazottja közül 2002-ben jópárat letartóztattak korrupciós ügyek miatt, egyes források azt állítják, Van is ilyen ügybe keveredett.

A férfi feleségének korábban, egy másik hivatalos úton veszett nyoma a briteknél, így az a feltételezés, hogy Van a mostani lépését már jó régen tervezgette, nem is tűnik annyira megalapozatlannak. A kínai kormány egyelőre nem nyilatkozik, de egy Londonban élő kínai tisztviselő (minden bizonnyal egy kulturális attasé) azt állítja, hogy a pletykák félrevezetők, Van valóban beteg, és hátfájását kezelteti egy londoni specialistával.