Eleonóra
-1 °C
2 °C

Legalább kétszáz sérült egy kínai gyárrobbanásban

2010.07.28. 07:34 Módosítva: 2010-07-28 07:56:53
Egész Nancsingban érezni lehetett, amikor helyi idő szerint reggel tízkor robbanás történt a helyi műanyaggyárban. Több százan megsérültek, a robbanás száz méteres körzetében súlyos károk keletkeztek az épületekben és az autókban. A gyár lángokban áll, a tűz a szomszédos gázgyárat is fenyegeti.

Erőteljes robbanás volt szerdán egy nancsingi műanyaggyárban, jelentette az AP és a Times od India. A legfrissebb jelentések szerint öten meghaltak és 80-an megsérültek, közülük 28 ember állapota súlyos. A halálos áldozatok száma valószínűleg nőni fog, mert a törmelék alatt még találhatnak holttesteket - írja az AP.

A Hszinhua állami hírügynökség helyszíni tudósítója korábban hat halottról és égési sérüléseket szenvedett emberek mentéséről tudósított. A kórházak vérkészlete majdnem teljesen elfogyott.

A helyi sajtó szerint háromszázan szorulnak orvosi ellátásra, legalább ötven sérült állapota súlyos. Sajtóhírek szerint egy ágyában alvó férfit a robbanás erejétől leszakadó mennyezet ölt meg otthonában.

A Wall Street Journal értesülései szerint a robbanást egész Nancsingban érezni lehetett. Sokan azt hitték, földrengés van, mert a föld mozgott és hatalmas zajt is hallottak.

A Hszinhua jelentése szerint a detonáció a gyár száz méteres körzetében megrongálta az épületeket és a járműveket. A robbanás pillanatában - helyi idő szerint délelőtt 10 óra 10 perckor - a gyár mellett elhaladó autóbusz is kigyulladt.

A gyár épülete most lángokban áll. A tűz nagy veszélyt jelent - önmagában a műanyaggyárban is sok a gyulékony és mérgező anyag, a szomszédban pedig egy csepfolyósítottgáz-üzem található. A környéket lezárták.

A robbanás okai egyelőre nem ismertek, az első feltételezések szerint egy a gyáron kívüli gázcső meghibásodása okozhatta a tragédiát.