Iván
21 °C
39 °C

Az '56-os menekülthullám a kanadai történelmi örökség része

2010.07.29. 17:40
Az 1956-ban érkező magyar menekülthullám miatt befogadóbbak lettek a kanadaiak, és a képzett fiatalok hozzájárultak az ország fejlődéséhez, ezért Kanada a történelmi örökség részének nyilvánította érkezésüket.

A kanadai kormány a nemzeti történelmi örökség részének nyilvánította az 1956-os forradalom magyar menekültjeinek Kanadába érkezését, jelentette be Kanada budapesti nagykövetsége.

A magyarok ezreinek Kanadába érkezése elősegítette a menekültek befogadására irányuló kanadai modell kialakítását, hozzájárult ahhoz, hogy a kanadaiak befogadóbbak legyenek a bevándorlókkal, valamint ez az esemény nyitotta meg a kapukat a más országokból érkező menekültek letelepedése előtt, idézi a közlemény Jim Prentice környezetvédelmi minisztert, aki a bejelentést tette.

A tájékoztatás szerint a kormány döntése tükrözi az esemény kanadai történelemben játszott szerepének fontosságát, valamint jelentőségét az észak-amerikai állam bevándorlási politikájának alakulásában.

Kanada több mint 37 500 magyar menekültet fogadott be akkor, népességszámához viszonyítva egyetlen másik ország sem adott otthont ilyen nagy létszámú magyar menekültcsoportnak.

A dokumentum arra is kitért, hogy a magyar menekültek többsége fiatalon, magas képesítéssel érkezett Kanadába. Képzettségüket kamatoztatva hozzájárultak az ország gazdasági fejlődéséhez, illetve a kanadai társadalom sokszínűségéhez.

A kanadai állam több ízben megemlékezett már az 1956-os forradalom után az országba érkező magyar menekültek szerepéről, így 2008-as budapesti látogatásakor Kanada főkormányzója felavatta a Városligetben elhelyezett kanadai-magyar emlékkövet, amely a magyar bevándorlóknak állít emléket.