Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Eltűnt az ügyvéd, aki a halálra kövezésre ítélt iráni nőt védte

2010.07.29. 08:50
Szombat óta nem adott életjelet magáról Mohamad Mosztafaei, az az iráni ügyvéd, aki a halálra kövezésre ítélt Szakineh Mohamadi Astianit védte. Az Amnesty International szerint az iráni hatóságok akarnak bosszút állni az ügyvéden, mert az ítélet elleni nemzetközi tiltakozás kínos helyzetbe hozta a rezsimet.

Nyoma veszett Mohamad Mosztafaeinek, annak az iráni ügyvédnek, aki a halálra kövezésre ítélt Szakineh Mohamadi Astiani védője volt. Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet gyanúja szerint Mosztafaei az iráni rezsim megtorlóakciójának esett áldozatul.

Tájékoztatásuk szerint Mosztafaeit szombaton hívták be kihallgatásra a teheráni Evin börtönbe. Azóta nem adott életjelet magáról.

Mosztafaei az iráni jogrend ismert bírálója volt, rengeteg olyan ügyet vállalt fel, ami kidomborította az iráni itélkezés barbár jellegét. Ilyen volt Astiani ügye is. A nőt házasságtörésért ítélték megkövezés általi halálra.

A nemzetközi felháborodás hatására büntetését felfüggesztették, valószínűleg kövezés helyett akasztással végzik majd ki. Ügyére Mosztafaei hívta fel a nemzetközi közvélemény figyelmét.

"Mosztafaei szálka az iráni hatóságok szemében, attól tartunk, hogy meg akarják akadályozni hivatása gyakorlásában" - jelentette ki közleményében Malcolm Smart, az AI közel-keleti programigazgatója.

A BBC közel-keleti tudósítója szerint az iráni hatóságokat egyértelműen feldühítette, hogy Astiani ügye a nemzetközi figyelem középpontjába került. Beszámolója szerint az iráni hatóságok az ügyben eljáró másik ügyvédet és Astiani fiát is zaklatták már.