Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Harcos tüntetés Phoenixben az új bevándorlási törvény ellen

2010.07.30. 06:43
Körülbelül húsz embert vettek őrizetbe az Arizona amerikai szövetségi államban lévő Phoenixben csütörtökön, az ebben az államban hozott bevándorlási törvény ellen szervezett tüntetés során.

Több száz aktivista tüntetett csütörtökön Phoenixben a frissen életbelépett bevándorlási törvény ellen. Noha szerdán egy szövetségi bíró felfüggesztette a törvény legvitatottabb pontjait, a törvényt még mindig elfogadhatatlannak tartják a civilek.

A megmozduláson főként helyi emberi jogvédő szervek tagjai és spanyolajkú lakosok vettek részt. A demonstrálók amerikai és mexikói zászlókkal vonultak fel. Közben olyan jelszavakat skandáltak, mint "elég a rajtaütésekből," "ne legyen több deportálás," vagy "ne legyenek a bevándorlók a célkeresztben."  A tüntetők arra kérték az iskolákat, a közigazgatási és rendőri szerveket, hogy ne alkalmazzák a törvény rendelkezéseit.

A rendőrség a megmozdulás elején közölte, hogy letartóztatja azokat, akik megzavarják a város nyugalmát. A tüntetők a városi seriffhivatal elé vonultak, ott azonban  állig felfegyverzett rohamrendőrök állták útjukat. A demonstrálók közül a rendőrök kéttucatnyi embert őrizetbe vettek. Volt olyan tüntető, aki az egyik megyei börtön bejáratához bilincselte magát tiltakozásul.

Az Arizona állam szenátusa által áprilisban megszavazott, és Jan Brewer republikánus párti kormányzó által aláírt jogszabály a bevándorlás terén a legszigorúbbnak számít az Egyesült Államokban, és rendkívül heves vitát váltott ki nem pusztán országszerte, de az Arizonával szomszédos Mexikóban is. A törvény ellenzői szerint az új szabályok alkalmat adnak a "külföldinek látszó" személyek elleni diszkriminációra és sértik az alkotmányt azáltal, hogy túl nagy hatalmat adnak a rendőrök kezébe.

A törvény lehetőséget ad a rendőrségnek arra, hogy "megalapozott gyanú esetén" igazoltassanak olyan embereket, akikről feltételezhető: törvénytelenül tartózkodnak az államban. A jogszabály megköveteli a bevándorlóktól, hogy mindig legyen náluk a tartózkodási engedélyük.

Az arizonai republikánus szenátorok korábban közölték: azért döntöttek a szigorításról, mert a szövetségi kormány nem tudja megállítani az illegális bevándorlók áradatát, nem képes gátat szabni a kábítószer- szállítmányoknak, nem tudja biztosítani a déli állam mexikói határszakaszának védelmét. A republikánusok szerint a határ térségében élő arizonai lakosság attól tart, hogy a mexikói drogháború, az erőszak átcsaphat az Egyesült Államok területére.

Jogvédő szervezetek szerint a törvény utat enged a spanyolajkúak elleni diszkriminációnak és az etnikai alapú kiválasztáshoz, így a mexikói származású emberek zaklatásához vezet majd. Barack Obama amerikai elnök már áprilisban utasította az igazságügyi minisztériumot, hogy vizsgálják meg az arizonai törvényt, amelyet "elhibázottnak" nevezett. Az elnök a törvényt elkapkodott kísérletnek minősítette a bevándorlás okozta gondok megoldásárára.