100 ezer hektár ég Oroszországban

2010.07.31. 18:28
Tovább pusztít az oroszországi erdőtűz, nőtt a halálos áldozatok száma és a felperzselt terület nagysága is. A tűz az orosz Távol-Keleten, Kamcsatkánál tombol leginkább.

Az oroszországi erdőtüzek a hét végére elharapództak az orosz Távol-Kelet térségében, ahol csaknem 100 ezer hektárnyi tajgát perzselnek a lángok - közölte vasárnap a helyi erdőgazdálkodási szakszolgálat.

Huszonnégy óra leforgása alatt megháromszorozódott az erdőtüzek sújtotta területek nagysága.  A tűzvész a Kamcsatkai-félszigeten tombol a legnagyobb mértékben, ott 76 ezer erdőterületet borítanak el a lángok.

Az orosz távol-keleti térségben az erdőkön kívüli haszonterületeken majdnem 300 ezer hektáron pusztít a tűz.

A tűz szombatra harminc ember halálát okozta, 120 ezer hektárnyi területet pusztított el, ezen belül több falut az ország nyugati részén. A térségben példa nélkül álló kánikula tombol július eleje óta.

Megközelítette az első szovjet atombomba szülőhelyét, a szarovi nukleáris központot is az egyre nagyobb területre kiterjedő erdőtűz az ukrán Korreszpondent internetes hírportál szerint.

Az Arzamasz 16 néven is ismert létesítmény megmentésére a katasztrófaelhárítás és a légvédelem tűzoltó repülőgépeit is bevetették. Nyizsegorod megyében a lángok percenként 100 méteres sebességgel terjednek. A katasztrófavédelem jelentése szerint a lángok szombaton hat óra alatt 82 ezer hektár erdőterületet emésztettek fel, és már megközelítették a szarovi, legrégebben üzemelő szovjet nukleáris központot. A tűzvész megfékezésére négy tűzoltó repülőgépet vezényeltek a térségbe.

A tűzoltók jelenleg az ország 17 régiójában küzdenek az erdőtüzekkel. Ezekben a térségekben helyenként óránként 60-90 kilométeres széllökéseket tapasztalnak, ami tűzviharok kialakulásához vezet. 240 ezer embert mozgósítottak, 25 ezer közúti és 226 légi járművet vetettek be az tüzek oltására és a lakott területek tűz elleni védelmére, közölte a rendkívüli helyzetek minisztériuma.

Súlyos veszélyben van Toljatti városa is, ahol a Lada-gyár üzemel. Az erdőterületekkel határos kerületekből folyamatosan mentik az embereket. A kertvárosi negyedből eddig 1700 lakost evakuáltak a sűrű, fojtogató füst miatt.

Rjazany megyében több helyütt is lángokban áll az Okai Bioszféra Rezervátum. Oleg Kovaljov kormányzó szerint a terület megközelíthetetlensége miatt gyakorlatilag semmi esély nincs az oltásra. Moszkva és Vlagyimir megyékben elsősorban a tőzegtüzek okoznak súlyos gondot, mivel az elolthatatlan izzás során keletkező füst már napok óta sűrű ködként borítja el a nagyvárosokat, köztük az orosz fővárost is.

Pénteken Dmitrij Medvegyev orosz államfő parancsban utasította a védelmi minisztérium vezetőit, hogy tegyenek meg mindent az ország középső részein hetek óta tomboló erdőtüzek megfékezésére. Az orosz elnök szóvivője, Natalja Tyimakova szerint "az államfő arra szólította fel a védelmi minisztériumot, hogy mozgósítsanak annyi katonát és hadieszközt, amennyi csak kell ahhoz, hgy eloltsák a lángokat".