Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-6 °C
2 °C

Ahmadinezsád tévévitára hívta Obamát

2010.08.02. 13:20
Tévévitára hívta az amerikai elnököt hétfőn az iráni államfő, hogy kiderüljön, kinek vannak jobb megoldásai a világ problémáira.

Mahmúd Ahmadinezsád hétfőn bejelentette, hogy szeptemberben New Yorkban részt vesz az ENSZ-közgyűlés ülésszakán, és annak ideje alatt kész leülni szemtől-szembe Obama elnökkel, hogy szabadon beszéljenek a világ gondjairól. A párbeszéd a sajtó nyilvánossága előtt zajlana, hogy kiderüljön, ki tud ezekre a problémákra jobb megoldásokat, mondta Ahmadinezsád abból az alkalomból, hogy részt vett a külföldön élő irániak kongresszusán.

"Az amerikai kormány nemrég bejelentette, kész a párbeszédre. Mi is készek vagyunk rá, de annak logikus formájára" - hangoztatta az iráni vezető azzal kapcsolatban, hogy a Nyugatnak heves vitája van Teheránnal annak nukleáris programját illetően.

Az iráni atomprogramot, amely Teherán szerint kizárólag békés célokat szolgál, sok bírálat éri külföldön, elsősorban az  
Egyesült Államok részéről, mert állítólag nukleáris fegyver előállítására irányul. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ez év júniusában újabb Irán-ellenes szankciókról határozott, amit az Egyesült Államok és az Európai Unió további súlyos, egyoldalú szankciói követtek.

Ennek ellenére ez év szeptemberére megbeszélést tűztek ki Teherán és a hatok csoportjának (Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Kína és Oroszország) képviselőivel, valamint az úgynevezett bécsi csoport - Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország - tagjaival nukleáris fűtőanyag cseréjéről.  • Vennék
  • Bankszámla