Megint megkezdték a sérült olajkút eltömítését

2010.08.04. 07:41 Módosítva: 2010.08.04. 08:17
Két szakaszban próbálkozik a brit olajcég az áprilisban felrobbant Deepwater Horizon olajkitermelő platform kútjának eltömítésével.

Nehéziszapot kezdett pumpálni a BP olajtársaság kedden a Mexikói-öböl mélyén megsérült olajkútba, hogy annak eltömítésével végleg elzárja a feltörő nyersolaj útját. A mostani eljárást még soha nem próbálták ki, a május végén végzett hasonló kísérlet kudarcot vallott.

A kút zárókupakja
A kút zárókupakja

A statikai elfojtásnak nevezett első szakaszban nehéziszapot, később cementet pumpálnak le a felszínről a másfél kilométer mélységben, a tengerfenéken lévő kútba. Ezzel szerdán talán már végeznek is.

Az eltömítés második, fenékelfojtásnak nevezett szakaszában szintén nehéziszapot és cementet pumpálnak le az oldalirányból kezdett két mentesítő fúrásba, amivel a tengerfenék alatt próbálják meg elzárni a feltörő olaj útját. Ezt augusztus közepén végezhetik el.

Az olajszivárgást a múlt hónapban olajfogó sapka elhelyezésével már sikerült megállítani, de ezt a mérnökök ideiglenes megoldásnak tekintették.

A Deepwater Horizon olajkitermelő platform áprilisi felrobbanása óta közel 4,9 millió hordónyi - mintegy 780 millió liter - kőolaj ömlött a Mexikói-öböl vizébe az Egyesült Államok történetének egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófáját előidézve. Összehasonlításképpen: az Exxon Valdez tartályhajó 1989-es katasztrófájakor 41 millió liter kőolaj ömlött az óceánba Alaszka partjainál.

Az amerikai kormány és a BP képviselőiből a károk elhárítására felállított csoport hétfői közlése szerint mintegy 800 ezer hordónyi - 127 millió liter - olajat sikerült begyűjteni, még mielőtt július közepén elfojtották a szivárgást.  • Hírek
  • Csok