Nemzetközi jogvédők ekézik a Wikileakst

2010.08.10. 14:44
Öt nemzetközi jogvédő szervezet levélben kérte a Wikileakst, hogy távolítson el minden beazonosításra alkalmas információt az afganisztáni háborúval kapcsolatban nyilvánosságra hozott dokumentumokból, amelyek különben segíthetnek a táliboknak az amerikaiakkal együttműködő afgánok felkutatásában és megölésében.

Több nemzetközi emberi jogi szervezet is beállt a Wikileakst kritizálók sorába, szerintük a kiszivárogtató oldalnak sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítania az elmúlt hetekben nyilvánosságra hozott több ezer háborús dokumentumban szereplő nevek és személyek anonimitásának megőrzésére.

Az Amensty International, a Campaign for Innocetn Victims in Conflict (CIVIC), az Open Society Institue (OSI), az Afghanistan Independent Human Rights Commission és az International Crisis Group (ICG) kabuli irodája szerint a honlap a beazonosításra alkalmas információkkal veszélyeztetheti az amerikai hadseregnek segítő afgánok életét, írja a Wall Street Journal.

A Wikileaks eddig 76 ezer dokumentumot tett közzé, de további 15 ezer nyilvánosságra hozását tervezi. Az eddig kikerült dokumentumokban is szerepeltek olyan nevek, amelyek többek között a Pentagon szerint is veszélyezthetik az amerikaiaknak segítő afgánokat. A Pentagon az előző héten arra kérte a Wikileakst, hogy az afganisztáni háborúról szóló minden titkos dokumentumot adjon át nekik.

Az öt emberi jogi szervezet közös levelére válaszul Julian Assange, a Wikileaks alapítója állítólag azzal reagált, hogy segítsenek a szervezetek a több ezer dokumentumból a nevek eltávolításában. A Wall Street Journal szerint nem akart összetűzésbe kerülni az egyébként természetes szövetségeseinek számító jogvédőkkel. Az Amnestytől külön is kért embereket a dokumentumok megszerkesztéséhez.

Az Amnesty reakciójában jelezte, hogy korlátozott erőforrásaik vannak, de nem zárta ki, hogy segítsen. A szervezet egyik tisztviselője javasolta, hogy a jogvédők és a Wikileaks rendezzen konferenciahívást a kérdésben. Ezen azonban Assange állítólag felháborodott. A Wikileaks hétfőn nem reagált a levélváltások tartalmáról szóló hírekre.

Tálib csoportok már jelezték, hogy átfésülik a dokumentumokat, és megbüntetik azokat az afgánokat, akik segítettek az amerikai csapatoknak. Az Afghan Independent Human Rights Commission a héten nyilvánosságra hozott adatai szerint 2010 első hét hónapjában 197 civilt végeztek ki a tálibok, miközben 2009-ben összesen 225 volt az áldozatok száma. A szervezet szerint többségük az afgán kormányt támogatja, és a nemzetközi erőkkel is kapcsolatba került.

Nader Nadery, az AIHRC egyik vezetője azt mondta a Wall Street Journalnek, értékelik a Wikileaks erőfeszítéseit, hogy felhívja a figyelmet a háború néhány korábban nem ismert részletére, azonban attól tartanak, hogy a tálibok feketelistát gyárthatnak a dokumentumok alapján.