Tartanak a gyerekek közt megbújó terroristáktól

2010.08.13. 17:08
A kanadai haditengerészet kíséri a kikötőbe azt a hajót, ami már három hónapja hánykolódik a Csendes-óceánon, 490 tamil menekülttel a fedélzetén. Az ottawai kormány aggódik, hogy a menekültek között sok a terrorista.

Már több, mint három hónapja úton van az a hajó, ami végül csütörtök este érte el a kanadai vizeket. A hajón tartózkodó 490 tamil menekült májusban hajózott be Thaiföldön - írja a BBC

Az MV Sun Sea először az Ausztrál partok felé vette az irányt, de útközben új úticél mellett döntöttek, mivel Ausztrália szigorú partiőrsége a közelmúltban több menekülteket szállító hajót is visszafordított vagy a környező szigetországok partjaihoz irányított, Kanada ezzel szemben a világ egyik legbefogadóbb országa.

A kanadai kormány most azonban nem fogadja tárt karokkal a menekülteket. A gyanú szerint a 490 férfi, nő és gyerek között sok az embercsempész és a terrorista. Kanadában éles politikai vita alakult ki arról, hogy milyen üzenetet közvetít a világ többi menekültjének, ha azt látják, hogy csak elég elhajózni a kanadai partokig, hogy befogadják őket.

Az országba tavaly érkezett az előző tamil menekülteket szállító hajó. A 2009-októberében partra szállt 76 ember között is többeket gyanúsítottak azzal, hogy a Kanadában 2006-óta tiltó listán lévő Tamil Tigrisek tagjai.

A mostani tervekhez hasonlóan a menekültek nagy részét akkor is őrizetben tartották, amíg tisztázódott kilétük. A 76 emberből az utolsó idén júliusban szabadult, és azóta mindannyian szabadon várják, hogy elbírálják a menekültkérelmüket.

A mostani csoporttal kapcsolatban még az igen jelentős létszámú kanadai tamil kisebbség is megosztott. A 300 ezres, Torontó környéki közösség egy része a befogadást szorgalmazza, mások szerint a terrorista múlttal rendelkező rossz fényt vethet a legnagyobb Sri Lankán kívüli tamil közösségre.

A menekültek partra szállásához legközelebbi nagyváros, Victoria vezetéséhez is sok panasz érkezik a menekülthajó befogadásával kapcsolatban. Az általános bevándorlásellenes álláspontok mellett olyan kritikák is, miszerint a csoport, még ha meg is érdemelné, hogy menekültstátust kapjon, rossz precedenst teremt, mivel a hivatalos folyamat kikerülésével a többi menekülttel szemben is előnybe kerülnek.

A kanadai hatóságok, bár a panaszok nagy részének jogosságát nem vitatják, úgy reagáltak, a hajót a felmerülő problémák ellenére sem lehet visszafordítani, mert az egyenlő lenne a menekültek halálos ítéletének aláírásával.

A tervek szerint miután a Sun Sea beérkezik a Kanada nyugati partjainál található Vancouver sziget (az azonos nevű város mellett a Csendes-óceánon található) katonai kikötőjébe, egy frissen felállított sátortáborban a partra szállókat a bevándorlási hivatal emberei ellenőrzik. Utána két környékbeli börtönben helyezik el a menekültek nagy részét.