Terjedt a tűz a szarovi atomkutatónál

2010.08.13. 10:57 Módosítva: 2010.08.13. 11:32
Kiterjedtebb lett az Oroszország legfontosabb atomkutató központjának helyt adó Szarov városa körüli erdőtűz, közölte a helyi katasztrófa-elhárítás.

A Nyizsnyij Novgorod régióban lévő Szarov körüli lángok megfékezésén és elfojtásán több ezer tűzoltó és katona dolgozik. A szarovi kutatóintézet azon kevés helyek közé tartozik, amely a szovjet korszakra jellemző módon továbbra is tiltott terület a külföldiek előtt.

"A természetvédelmi területnek számító erdőség keleti részén tört fel a tűz két napja, miután egy villám belecsapott egy fába. A tűz minden erőfeszítés ellenére nagyobb lett, és immár komoly fenyegetést jelent"- közölte a térség katasztrófaügyi minisztériumának vezetője, Vjacseszláv Kormilicin vezérőrnagy.

A Szarov körüli helyzet kedden annyira megnyugtatónak tűnt, hogy elkezdték visszavonni a tűzoltókat és a katonákat. Szerdán azonban megint fordult a helyzet, és a lángok gyorsan terjedni kezdtek. Az atomkutató igazgatója, Valentyin Kosztjukov felhívta a válságstábot és kérte, hogy azonnal állítsák le a tűzoltók és a katonák visszahívását Szarovból, és küldjenek erősítést.

Csütörtökön már több mint 3500 tűzoltó, katona és önkéntes küzdött a lángokkal, akiket két tűzoltóvonat is segít. Az atomkutató területét folyamatosan figyelik a levegőből, jelenleg két repülőgép, és két helikopter köröz a létesítmény felett.

Moszkvában péntekre virradó éjszaka végre több helyen, de főleg a város délnyugati részén több órán át esett az eső, a moszkvaiak 20 fok körüli hűvösre ébredtek, de délre lassan újra füstbe borult a város.

A rendkívüli helyetek minisztériumának közleménye szerint csütörtök óta 81 ezer hektárról 64 ezer hektárra sikerült visszaszorítani az erdőtüzek összterületét, és 24 óra alatt 20 százalékkal kevesebb tűz gyulladt ki, mint ahányat eloltottak.

Az erdőgazdasági főhatóság viszont azt emelte ki, hogy 24 óra alatt megnőtt a természetes tüzek száma 545-ről 611-re.