Még mindig él a Lockerbie-merénylő

2010.08.16. 13:04 Módosítva: 2010.08.16. 14:26
Bár előrehaladott rákjának köszönhette a Skóciában életfogytiglanra ítélt Lockerbie-merénylő, hogy kiengedték a börtönből, egy évvel a szabadulása után még életben van. A 270 ember haláláért felelős líbiai férfit azért engedték ki, mert azt mondták, maximum három hónapja van hátra. Most kiderült, hogy az orvosi szakvélemények felületesek voltak.

Egy éve engedték szabadlábon az 1988-as Lockerbie-i merénylet miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt líbiai Abdelbászet Ali Mohamed al-Megrahit. Akkor a skócia hatóságok arra hivatkozva rövidítették le a 2001-es legalább 27 év börtönről szóló ítéletet, hogy a 270 halálos áldozatot követelő merénylet elkövetőjének már csak maximum három hónap volt hátra az életéből, prosztatarák miatt. Megrahi a héten valószínűleg Kadhafi líbiai elnökkel együtt fogja ünnepelni szabadulásának egy éves évfordulóját.

Az angliai sajtóban az évfordulóval kapcsolatban láttak napvilágot a merénylő volt kezelőorvosainak nyilatkozatai. Ezek szerint ők egyáltalán nem jósoltak olyat, hogy Megrahinak már csak kevesebb mint negyed év lenne hátra az életéből.

A szabadonbocsátásnál a bíróság a skót börtönök egészségügyi szolgálati vezetőjének Dr. Andrew Fraisernek a szakvéleményére hivatkozott. Ő azonban, mint kiderült, nem csak, hogy nem vizsgálta meg személyesen a beteget, de a legtöbb kezelőorvossal nem is konzultált, nem mellesleg pedig nem rák specialista.

Telegraph által megszólaltatott Dr Zac Latif urológus azt nyilatkozta, érdemben őt senki nem kérdezte meg a beteg állapotáról, és kifejezetten meglepta a szabadon bocsátás. Hasonlóan nyilatkozott Meghrahi volt onkológusa is. Az is kiderült, hogy még a libiai kormány által felkért szakértők kétharmada se jósolt három hónapnál rövidebb életet Megrahinak (ez volt a maximum élethossz, amire hivatkozva kegyelmet kaphatott).

Még tavaly nyáron, nem sokkal a szabadonengedés után napvilágot láttak azok az elképzelések, melyek szerint a brit kormány egy 15 milliárd dollár értékű olajüzletért cserébe adott kegyelmet. A brit és a skót vezetők ezt egyaránt tagadták, de az áldozatok családjai már akkor is felháborodtak a merénylő szabadon bocsátása miatt. Az, hogy az orvosi szakvélemény minden bizonnyal hamisnak bizonyul pedig tovább fokozza csalódásukat.

Kadhafi líbiai vezető fia kíséretében látogat el Megrahi családjához, együtt ünnepelni a hazatérés évfordulóját. Az excentrikus vezető megígérte, hogy az ünnepségre ők viszik a harapnivalót.

Az észak-afrikai országban Megrahi támogatói úgy fejezik ki hódolatukat, hogy ugyanolyan sapkát viselnek a héten, mint amilyenben a merénylőt szabadon engedték. Kadhafi szóvivője elmondta, hogy imádkozni fognak a merénylő egészségéért, és mindenkinek az üdvéért, akinek szerepe volt a szabadlábra helyezésben, többek között Gordon Brown volt brit miniszterelnökért és a skót igazságügyi miniszter, Kenny McAskillért is.

.