Moszkva ismét szmogtól szenved

2010.08.16. 10:02
Moszkva hétfőn reggelre újra szmogba burkolózott. Környékén és más régiókban ötszáz erdő- és tőzegtűz pusztított, az ország északnyugati részén azonban egy vihar olyan súlyos károkat okozott, hogy több tízezren maradtak áram és gáz nélkül.

Oroszország északkeleti részében, első sorban a leningrádi, a pszkovi, a novgorodi és a vologdai területen több száz település és összesen százezer ember maradt áram és gáz nélkül egy vasárnapi súlyos vihar nyomán. A vihar következményeinek felszámolásáról már éjszaka tanácskozott az illetékes kormánybizottság, és a problémák elhárításán reggel már jóval több mint ezer ember dolgozott.

moszkva szmog 000T TRPar3396332

Moszkvában a levegő károsanyag-tartalma néhány napi szünet után hétfőn újra felülmúlta a maximálisan megengedett értékeket. A szakértők szerint azonban a délutánra várható viharok és a velük érkező északi szél elsöpri a füstködöt.

A vihar várhatóan erős lehűlést is hoz, ám a hétvégi nagy hőségben újabb hét, és ezzel június 1-től összesen 231 ember fulladt vízbe.

Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere a belügyminisztériumhoz fordult, mert az állami erdészeti ügynökség honlapján szerinte a valóságnak nem megfelelő adatok jelentek meg a csernobili atomerőmű 1986-os katasztrófája nyomán sugárszennyezett brajnszki erőkben dúló tüzekről.

moszkva szmog 000T TRPar3396153

A hétfői lapok szerint a szolgáltató társaság nem tiltotta le a honlapot, noha kapott erre felszólítást a belügyminisztériumtól. Ennek ellenére a Roszleszozascsita honlapját nyomban Sojgu megjegyzései után egy időre műszaki okokra hivatkozva bezárták, vasárnap pedig már egyáltalán nem volt hozzáférhető. A környezetvédők cenzúrára panaszkodtak azzal, hogy az ügynökség honlapján olvasható adatok pontosabbak voltak, mint a rendkívüli helyzetek minisztériuma által közöltek.