Gáztámadás érhetett egy afgán lányiskolát

2010.08.25. 21:52
A tálibok állhatnak egy lányiskola elleni gáztámadás mögött, ötvennél is több diákot kellett kórházba szállítani Kabulban. Idén ez már a tizenegyedik hasonló eset Afganisztánban.

Egy lányiskola több mint ötven diákját szállították kórházba Kabulban, iskolájuk ellen feltehetően gáztámadást hajtottak végre a tálibok. Az afgán egészségügyi miniszter szerint a sérültek iskolájukban rosszul lettek, és elájultak, de állapotuk már stabil.

Ez volt az ötödik hasonló eset az afgán fővárosban, szerte Afganisztánban pedig már tizenegy lányiskolában történt feltételezett gáztámadás. Bár az incidensek okát egyelőre nem tudják a hatóságok, a feltételezések szerint a tálibok így akarják elrettenteni a lányokat attól, hogy iskolákban tanuljanak. Elemzők szerint ugyanakkor az is lehetséges, hogy az eseteket csupán a tömeghisztéria okozz.

Afganisztánban a tálibok 1996-tól 2001-ig tartó rémuralma idején tiltották, hogy a lányokat, és nőket tanítsák, illetve, hogy azok munkát vállaljanak. A szélsőséges iszlamisták hatalmát megdöntő, Egyesült Államok vezette invázió óta Afganisztánban több millió lány térhetett vissza az iskolákba, a nők pedig újra munkát vállalhatnak otthonaikon kívül is.