Megérkezett Afganisztánból az életveszélyes sérült

2010.08.25. 15:00 Módosítva: 2010.08.25. 18:32
Leszállt Ferihegyen a német légierő repülőgépe, fedélzetén a hétfőn Afganisztánban életveszélyesen megsérült magyar zászlóssal. Hende Csaba szerint egyik magyar katona sem akar hazajönni Afganisztánból a konvoj elleni támadás miatt.

Megérkezett szerdán délután a német légierő gépével Ferihegyre az a magyar katona, aki a hétfői magyar konvoj elleni támadásban sérült meg életveszélyesen Afganisztánban. A Független Hírügynökség információi szerint a katonát Ferihegyen mentőhelikopterbe tették át, azzal szállítják az Állami Egészségügyi Központba, ahol folytatódik az ellátása, kezelése.

A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport Mazar-e Sharif-ba tartó, hazautazó állományának konvoját hétfőn támadták meg. Pappné Ábrahám Judit - posztumusz hadnagy - hősi halált halt, három társa pedig megsérült. A támadásban életveszélyesen megsérült zászlóst, valamint a repeszsérüléseket szenvedett két társát kedden átszállították a Mazar-e Sharif-i német tábori kórházba.

A hazaérkezés után az elsődleges vizsgálatokat követően, várhatóan késő este a Honvédkórház vezetése sajtótájékoztatót tart a beteg állapotáról.

A magyarok konvoját hétfőn támadták meg az afganisztáni Baglan tartományban. A négy felderítő Humvee-ból és tizenegy páncélozott Toyota terepjáróból álló konvoj huszonkilenc magyar katonát szállított Mazari Sarifba, ahonnan hazautaztak volna.  A támadók egy útszéli robbantás után három irányból is megtámadták őket a magyar katonák állomáshelyétől, Pul-i Kumritól 20 kilométerre északnyugatra. A konvoj negyedik autóját egy RPG-gránát találta telibe, az áldozat és a sérültek ebben utaztak.

A magyar katonai konvojt hétfőn ért orvtámadás után sem kapott olyan jelzést, hogy valaki haza akarna jönni a jelenleg Afganisztánban szolgálók közül, mondta Hende Csaba szerdán a szolnoki helikopterbázison, ahol a Magyar Honvédség Légi Kiképzési-támogató Csoportnak (Mi-35 Air Mentor Team) az ázsiai országba induló katonáival találkozott.

Példamutató helytállásnak nevezte Hende Csaba, hogy a terepjáróban utazó orvosnő annak ellenére megkezdte a segítségnyújtást, hogy ő maga is nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett a repeszdaraboktól. A megsebesült gépkocsivezető pedig úgy nyilatkozott, hogy felépülése után tovább akarja folytatni külföldi szolgálatát, mondta a miniszter.