Nem adják ki az orosz fegyverkereskedőt

2010.08.25. 08:05
Hiába ígérte meg a thaiföldi rendőrség, egyelőre nem adják ki Viktor Butot az Egyesült Államoknak.

Abhiszit Veddzsadzsiva thaiföldi miniszterelnök szerdán újságíróknak azt mondta, hogy a kiadás még nem történik meg, ugyanis hiányzik néhány lépés a jogi folyamatból. A bangkoki börtön körül, ahol Butot fogva tartják, újságírók tucatjai várakoztak egész éjjel, hogy tudósíthassanak a tényleges kiadatás megkezdéséről.

A fegyverkereskedőként nemzetközi hírnévre szert tett Viktor Butot két éve tartóztatták le Bangkokban. Washington kiadatási kérelmét az elsőfokú thaiföldi bíróság elutasította, de a fellebbviteli bíróság múlt pénteken felülbírálta az ítéletet, és úgy döntött, hogy Butot maximum három hónapon belül ki kell adni az Egyesült Államoknak. Egy magas rangú thai rendőr akkor közölte, hogy már szerdán átadják az orosz férfit az amerikai hatóságoknak.

A 43 éves, egykori szovjet katonatiszt Viktor Butról az a hír járja, hogy több afrikai, dél-amerikai és közel-keleti háború és fegyveres konfliktus résztvevőinek adott el fegyvert, illetve segített nekik a fegyvervásárlásban. Állítólag jó kapcsolatot tartott fenn Charles Taylor libériai diktátorral és Muammar Kadhafi líbiai vezetővel.

A leggátlástalanabb fegyverkereskedők között számon tartott Viktor Butról 2005-ben Fegyvernepper (The Lord of War) címmel, Nicolas Cage főszereplésével film is készült Hollywoodban. But életéről 2007-ben könyv is született két újságíró, Stephen Braun és Douglas Farah tollából. A szerzők szerint But azzal alapozta meg "vállalkozását", hogy a Szovjetunió összeomlása után nagy mennyiségben vásárolt fel repülőgépeket és fegyvereket. Az ENSZ és az amerikai pénzügyminisztérium azzal vádolja, hogy légi fuvarozó hálózata felhasználásával a világ számos konfliktusövezetében sértette meg az ENSZ fegyvereladási tilalmát.

Az amerikai kábítószer-ellenes ügynökség (DEA) azt állítja, hogy a fegyvercsempészt ők csalták tőrbe. DEA-ügynökök elhitették vele, hogy a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) képviseletében fegyvert akarnak vásárolni. Az "ügylet" nyélbe ütése során fogták el az orosz férfit 2008 márciusában egy bangkoki szállodában.

New Yorkban azonnal vádat emeltek But ellen azon a jogcímen, hogy több millió dollár értékben próbált fegyvert eladni az Egyesült Államokban terrorszervezetként nyilvántartott FARC-nak.

Az orosz külügyminiszter pénteken törvényellenesnek és átpolitizáltnak nevezte az amerikai kiadatási kérés teljesítését. Szergej Lavrov kijelentette, hogy a döntés nem jogi, hanem politikai jellegű, s orosz információk szerint nagyon erős külső nyomás hatására született. Moszkva azt szerette volna elérni, hogy But visszatérhessen Oroszországba.