Egyelőre nem lesznek választások Olaszországban

2010.08.26. 00:32 Módosítva: 2010.08.26. 00:32
Egyelőre nem lesznek választások, az olasz kormány folytatja programjának megvalósítását - jelentette ki Umberto Bossi, az Északi Liga vezetője szerdán, miután megbeszélést folytatott Silvio Berlusconi miniszterelnökkel.

A két politikus az észak-olaszországi Lesában folytatott megbeszélést, amit úgy harangoztak be, mint az ügyek tisztázását célzó csúcstalálkozót Berlusconi és kulcsfontosságú szövetségese, az Északi Liga között. A lesai csúcsig az Északi Liga nyomást gyakorolt egy októberre vagy novemberre előre hozott választások kiírásának érdekében, mivel úgy vélte, hogy a jobboldali többség túlságosan erőtlen 2013-ig szóló mandátumának kitöltéséhez a Gianfranco Fini házelnökhöz hű, 43 képviselőből álló csoport júliusi lázadása miatt.

Fini és csoportja önállóságot követel, és arra figyelmeztetett, hogy minden egyes törvényjavaslat esetében saját véleményt alakít ki, és ennek megfelelően szavaz majd a parlamentben. A pártütő csapat kiválásával Berlusconi elvesztette abszolút többségét a képviselőházban.

A patthelyzet feloldásának céljából Berlusconi szeptemberben bizalmi szavazást kér öt pontból álló programjáról. Ha a Fini-párti képviselők miatt a kormány elbukja a szavazást, nem marad más választás, mint kiírni az előre hozott választást - figyelmeztetett Berlusconi.

Italo Bocchino, a kormánykoalíció ellen fellázadt képviselők vezetője jelezte, hogy szándékukban áll bizalmat szavazni a kormánynak szeptemberben. A média szerint a két egykori szövetséges, Berlusconi és Fini szakításának az volt az egyik oka, hogy a miniszterelnök át akart erőltetni a parlamenten egy sor törvényt, amiknek kizárólag az volt a célja, hogy mentesítse Berlusconit a bírósági eljárásoktól.