A Wikileaks alapítójának fiát vesézi a New York Post

2010.08.28. 21:58
Julian Assange, a Wikileaks alapítója 20 éves fiát is a figyelem középpontjába sodorta, miután nemi erőszak és molesztálás vádja érte. Az újságírók a 20 éves Daniel közösségi oldalakra írt megnyilvánulásaiból próbálnak következtetni, hogy édesapja hogyan bánik a nőkkel.

Augusztus végén a svéd ügyészség elfogató parancsot adott ki Julian Assange, a Wikileaks alapítója ellen molesztálás és nemi erőszak vádjával, amit két svéd nő vallomására alapoztak. Másnap már vissza is vonták a nemi erőszak vádját, ami egyben a letartóztatási parancs visszavonását is jelentette, azonban berendelték meghallgatásra a molesztálás miatt.

Az egyik vádló, a 31 éves Anna Ardin azt mondta, hogy a hónap közepén a saját beleegyezésével létesítettek szexuális kapcsolatot, azonban a férfi később támadóvá vált. „A nőkkel eltorzult módon viselkedik, és nem tudja elfogadni, ha valaki nemet mond valamire.” Azt is mondta, hogy a vádat nem a Pentagon megbízásából fogalmazta meg.

A Wikileaks az utóbbi hetekben támadások középpontjába került, miután július végén több tízezer titkos dokumentumot hozott nyilvánosságra az afganisztáni háborúról, és további 15 ezer közzé tételére készül. A Pentagon arra figyelmeztetett, hogy a kiszivárogtatott bizalmas információk veszélybe sodornak amerikai katonákat és szövetségeseiket.

A New York Post ezután kezdett kutatni Assange után, így jutottak el a fiához, Danielhez. A 20 éves fiú Facebookra és Twiterre írt megnyilvánulásaiból szemezgettek. Daniel egyebek mellett azt írta, hogy édesapja nőkhöz való közeledése leginkább egy rémálomra hasonlít, viselkedésével pedig gyűjti az ellenségeket a nők köréből.

A fiú úgy reagált a New York Post cikkére, hogy minden, az apját ért támadást cáfolt, a lapot szenzációhajhászással vádolta meg. A Mediaite.com Daniel Assange cáfolata ellenére mégis arra jutott, hogy az erőszakról szóló vádak igazak lehetnek, érvelésük szerint ugyanis a fiú nem annak tudatában használja a közösségi oldalakat, hogy az ott közölt információ közérdeklődésre tart számot.