Fini: Felbomlott Berlusconi kormánypártja

2010.09.05. 23:47 Módosítva: 2010.09.06. 01:22
Továbbra is bizonytalan az olasz kormány sorsa, miután a kormányfőtől elkülönült képviselőket vezető Giancarlo Fini házelnök elutasította Silvio Berlusconi békülési ajánlatát. A héten rendezett parlamenti szavazásokkor derülhet ki, hogy mennyi esélye van a kabinetnek, vagy előrehozott választásokra lesz szükség.

Elutasította Silvio Berlusconi olasz kormányfő megbékélési ajánlatát, és híveivel együtt nem hajlandó visszatérni a kettejük által közösen alkotott Szabadság Népe Pártjába (PdL) Gianfranco Fini olasz házelnök. "A PdL-nek vége, a PdL nem létezik többé" - jelentette ki.

Fini ugyanakkor a Reuters szerint azt állította, hogy nem tesz olyan lépéseket, amelyek elkerülhetetlenné tennék az előrehozott választást, szerinte az olaszoknak "elegük van a véget nem érő választási kampányból", és mert "ennek a parlamentnek a kudarca mindannyiunk kudarca volna".

Olasz lapéretesülések szerint egy olyan megállapodást javasolt, ami lehetővé tenné a jelenlegi törvényhozási ciklus végig vitelét Berlusconi kormánya számára.

A kormányfő a koalíciós patthelyzet feloldásáért bizalmi szavazást kért öt pontból álló programjáról: az igazságügy reformja, az adórendszer, a föderalizmus, a déli országrész támogatása és a biztonság megerősítése.

Fini azt mondta: paktumot ajánl, amelynek keretében hívei mindkét parlamenti kamarában pontosítást kérnek a programról, és minden egyes pont esetében feltételeket szabnak. A média szerint a két egykori szövetséges szakításának az volt az egyik oka, hogy a miniszterelnök át akart erőltetni a parlamenten egy sor törvényt, amelyeknek - Fini lázadói szerint legalábbis - kizárólag az volt a célja, hogy mentesítse Berlusconit a bírósági eljárásoktól.

Fini most ebben a kérdésben békülékenyebbnek mutatkozott: kijelentette, hogy a kormányfőt jogi ügyei nem szabad, hogy akadályozzák munkájában, és ígéretet tett arra, hogy hivatali idejében büntetőjogi immunitást fog élvezni.

Fini több hívével együtt nyáron lépett ki Berlusconi pártjából és a frakcióból. Ezáltal a miniszterelnök elvesztette abszolút többségét a parlament alsóházában. A kormányfővel főként alkotmányos kérdésekben szembeforduló rebellis képviselők jelezték, hogy minden egyes törvényjavaslatot külön megvitatnak, nem szavazzák meg őket automatikusan, ezzel bizonytalanná vált a kormány működése. Az olasz belpolitikai válságról bővebben>>>

Berlusconiék különböző ígéretekkel próbálták egyenként megnyerni maguknak a Fini-féle csoport tagjait, a valódi erőviszonyok ezért a különféle bejelentések ellenére is csak a héten tartott első szavazásokkor derülnek ki, miután összeült a parlament.