Ilona
17 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

Előrehozott választás jöhet Moldovában

2010.09.06. 16:24

Előre hozott választásokat követelt hétfőn a moldovai ellenzék vezére, és a miniszterelnök is egyetértett vele, miután eredménytelen lett az államfő közvetlen választásáról kiírt vasárnapi népszavazás. A referendumon a szavazók legalább egyharmadának, 33,34 százaléknak kellett volna leadnia a voksát, de az urnáknál 30 százaléknál kevesebben jelentek meg.

Vladimir Voronin, a szavazás bojkottjára felszólító ellenzéki kommunisták vezetője hétfői sajtóértekezletén azt mondta, hogy a törvények értelmében a parlamentet fel kell oszlatni, és idő előtti választást kell kiírni. Mihai Gimpu ideiglenes államfő, parlamenti elnök ezt már korábban kilátásba helyezte, amennyiben eredménytelen lesz a népszavazás.

A referendum kudarcát megfigyelők úgy értékelik, hogy súlyos vereség a négypárti kormánykoalíció, a Szövetség az Európai Integrációért számára. A koalíció egyik vezetője, Marian Lupu taktikai hibának minősítette a népszavazás kiírását. Mint mondta, a Szövetség tagjainak egy része elhamarkodottan hitt a 60-70 százalékos szavazói részvételt jósló közvélemény-kutatásoknak.