Új-Zéland: születésrekord a földrengés után

2010.09.06. 08:10
Az új-zélandi hatóságok meghosszabbították a szükségállapotot Christchurch városában hétfőn, miközben a katonák egy olyan zónát is kialakítottak, ahová senki sem mehet be: így óvják az egyik városrészt a fosztogatóktól. Helyi kórházi illetékesek közölték: soha ennyien nem születtek egy nap alatt Új-Zéland második legnagyobb városában, mint a földmozgás után.

A szombati, a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földmozgás után erős utórengések rázták meg Christchurch városát: a földrengés becslések szerint csaknem másfél milliárd dolláros kárt okozott. A városközpontot a katonaság hermetikusan lezárta, mert még több helyen üveg-, és betondarabok hullhatnak le a megrongálódott épületekből.

Új-Zéland második legnagyobb városában meghosszabbították a korábban bevezetett szükségállapotot egészen szerda délig. Az iskolák, a boltok és az irodák zárva maradnak egészen addig, amíg a több mint 500 megrongálódott épületet át nem vizsgálják. Szombat óta kijárási tilalmat is bevezettek éjszakára a fosztogatások miatt. Csaknem kétszázan vannak átmeneti szállásokon, miután el kellett hagyni otthonukat.

Christchurch-ben csaknem 80 éve nem történt ilyen pusztító földrengés, mint szombaton, de a katasztrófának nem voltak halálos áldozatai a 340 ezres lakosú városban.

Helyi kórházi források eközben közölték: soha ennyien nem születtek egy nap alatt a városban, mint a szombati földrengés után. Egy nap alatt ugyanis 21 újszülött látta meg a napvilágot Christchurch egyik kórházában, és ez napi rekordnak számít. Az első kisbaba egyébként 10 perccel a földmozgás után született az egészségügyi intézményben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport