Erzsébet
4 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Vadászok voltak a puccsal gyanúsított szlovákok

2010.09.06. 17:06
Visszakapta útlevelét és a hazatérésre vár az a hét szlovák állampolgár, akit a múlt héten vettek őrizetbe a Közép-afrikai Köztársaságban puccskísérlet előkészítésének gyanújával - közölte a szlovák külügyminisztérium hétfőn Pozsonyban.

A szlovákokat a múlt héten, szerdán fogták le a Közép-afrikai Köztársaság hadseregének katonái, amikor fegyvert és lőszert pakoltak egy teherautóra. Azzal gyanúsították meg őket, hogy államcsínyt készítenek elő. Miután kiderült, hogy félreértés történt és hivatalos engedéllyel rendelkező vadászokról van szó, pénteken szabadon engedték a szlovákokat. Később visszakapták az útlevelüket is, és a csoport most a hazatérésre vár.

"A Közép-afrikai Köztársaságból Európába repülni nem könnyű. Várható, hogy ez csak a hét közepén sikerülhet" - mondta Lubos Schwarzbacher szlovák külügyi szóvivő.

A szlovákokat az ország délnyugati részén, Nola városban vették őrizetbe. Az esetről a Jeune Afrique hetilap tájékoztatott azzal, hogy az első órákban nem volt világos, kiről és milyen ügyről van szó. Francois Bozizéhez, a Közép-afrikai Köztársaság elnökéhez közel álló körök szerint zsoldosokról volt szó, akik a jelenlegi hatalom megdöntésével akartak megpróbálkozni. Az afrikai ország védelmi minisztériuma viszont azt állította, hogy vadászokról van szó.

A pozsonyi külügy szerint a szlovákok mintegy két hete érkeztek Afrikába. A Jeune Afrique szerint a Közép-afrikai Köztársaságban nagyon feszült a belpolitikai helyzet, bár egyelőre nincs hír arról, hogy bárki is erőszakos hatalomátvételt kísérelt volna meg, ahogy arról néhány újság cikkezett. Bozizé 2003-ban puccsal került az ország élére, két évre rá pedig államelnöknek nyilvánította magát. Várhatóan jövőre államfő-, illetve parlamenti választást tartanak, amelyeket eredetileg idén októberre terveztek.