Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Volga robbant a vlagyikavkazi piacnál

2010.09.09. 10:39 Módosítva: 2010-09-09 11:35:28
Legalább tizenhatan meghaltak, sokan megsérültek az öngyilkos merényletben. Az egyik áldozat egy másfél éves kisgyerek.

Az észak-oszétiai Vlagyikavkaz belvárosi piacának bejáratánál csütörtökön reggel elkövetett merénylet halálos áldozatainak száma a délutáni órákra tizenhatra, a sebesülteké 114-re emelkedett, közülük 99 van kórházban. Az utóbbiak között van öt kisgyerek és több kamasz is, tíz sérült állapota súlyos, életveszélyes.

A 16. áldozat egy másfél éves kisgyerek, aki a kórházban halt bele sérüléseibe.

A merénylők egy közeli ház parkolójában leállított, más források szerint a piac mellett elhaladó, ingusföldi rendszámmal ellátott autójukat röpítették a levegőbe. A gépkocsiban szakértők szerint 30-40 kilogrammnyi trotil robbanóerejének megfelelő mennyiségű robbanószer lehetett: az autóból csak egy kis halom fém maradt a tévéadások tanúsága szerint.

Az orosz fővárosból a rendkívüli helyzetek minisztériuma repülőgépet küldött a helyszínre a legsúlyosabb sérültek Moszkvába szállítására. A gép orvosokat vitt Vlagyikavkazba, s várhatóan 20 sebesülttel tér vissza a fővárosba.

Az ügyészség terrorcselekménynek minősítette a robbantást.
Nem sokkal később a piac közelében egy másik pokolgépet is találtak. Feltételezések szerint a felrobbant autóban ketten ültek.

Vlagyikavkazban kiürítették és bezárták az iskolákat, mert egy ismeretlen telefonáló azt közölte az oktatási minisztériummal, hogy az egyik oktatási intézményben szintén pokolgépet helyeztek el.

Az egészségügyi minisztérium délután bejelentette, hogy az áldozatok családjai az államtól egyenként egymillió rubel segélyt kapnak.
Dmitrij Medvegyev államfő Tajmuraz Mamszurov észak-oszétiai elnökkel is beszélt, s kijelentette: a merénylet szervezőit meg fogják találni és felelősségre fogják vonni, s ha ellenállást tanúsítanak, megsemmisítik őket.

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő az oroszországi muftik szervezetének elnökével, Ravil Gajnutdinovval tartott találkozón azt mondta, az ilyen és ehhez hasonló bűncselekmények célja a széthúzás szítása, s Moszkva számít arra, hogy az oroszországi muzulmánok jelentős mértékben hozzájárulnak a terrorizmus elleni harchoz.

Az utóbbi időben újra jelentősen megszaporodtak az orosz Észak-Kaukázusban elkövetett és onnan szervezett merényletek. Dagesztánban szerdán meghalt egy rendőr, aki ellen előző nap követtek el merényletet. Ugyancsak szerdán pokolgépet és további robbanószerkezetek készítésére alkalmas alkatrészeket találtak egy mahacskalai szállodában, felrobbantottak egy gabonát szállító vonatot, s néhány napja pokolgépet találtak egy vízi erőműben is.

A terrorcselekmények elszaporodásának okát szakértők részben abban látják, hogy a fegyveres testületek az utóbbi időben számos iszlám szélsőségest öltek meg, köztük különféle csoportok több vezérét is. Az iszlám szélsőségesség terjedésének legfőbb okát a szakértők a térség gazdasági problémáiban jelölik meg.

Oroszország egyre többet fordít a térség fejlesztésére: a napokban elfogadott, 2025-ig szóló társadalmi-gazdasági fejlesztési stratégia 400 ezer munkahely létrehozását és a nagy beruházások eddiginél nagyobb összeggel való támogatását irányozza elő, továbbá az orosz VEB bank keretében egy olyan ügynökség létrehozásáról rendelkezik, amelynek feladata elsősorban a beruházások odavonzása a térségbe, illetve finanszírozása.