Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

500 panaszt kapott a belga egyházi pedofíliát vizsgáló bizottság

2010.09.10. 14:33
Csaknem 500 panasz érkezett Belgiumban ahhoz a vizsgálóbizottsághoz, amely a katolikus egyházhoz kötődő szexuális visszaéléseket próbálta feltárni. Jelentésük 124 részletes vallomást tartalmaz, a panaszosok kétharmada férfi. Tanúvallomások szerint legkevesebb 13 áldozat öngyilkosságot követett el.

Csaknem 500 panasz érkezett Belgiumban ahhoz a vizsgálóbizottsághoz, amelynek feladata a katolikus egyházi személyekhez kötődő szexuális visszaélések feltárása volt. A bizottság - amely június végén feloszlott, miután a rendőrség lefoglalta dossziéit - pénteken hozta nyilvánosságra jelentését.

Az áldozatok jelentős része nem emlékszik pontosan, ki követte el velük szemben a visszaéléseket, továbbá az elkövetők között nemcsak papok, hanem vallásoktatók, illetve az egyház támogatta ifjúsági mozgalmakban részt vevő nevelők is voltak.

A jelentés 124 áldozat vallomását tartalmazza részletesen, de az összes panaszok száma 489 volt. A panaszosok kétharmada férfi. Az esetek nagy részében 12 éves koruk környékén kezdődtek a visszaélések, de 24-en 8 év alattiak voltak a pedofil cselekmények idején. A panaszok többnyire az 1950-1990 időszakra vonatkoztak, így az áldozatok egy része már nem is él. Tanúvallomások szerint legkevesebb 13 áldozat öngyilkosságot követett el.

A jelentés szerzői szerint "gyakorlatilag minden egyházi kongregációban" voltak elkövetők.

A katolikus egyházon belül működő, de függetlennek tekintett bizottságot nyolc éve hozták létre, de igazán csak idén április után ugrott meg a panaszok mennyisége. Roger Vangheluwe, Brugge (Bruges) püspöke ugyanis akkor ismerte be nyilvánosan, hogy évekkel ezelőtt több ízben szexuálisan zaklatott egy fiatal fiút (saját unokaöccsét), az egyház vezetése pedig jelezte, hogy szeretne fényt deríteni az egyházon belüli visszaélésekre. Azt követően gyors egymásutánban több száz panasz érkezett a gyermekpszichiáter Peter Andriaenssens vezette bizottsághoz.

A testület ennek ellenére június legvégén lemondott, mert a rendőrség példátlanul szigorú razzia keretében házkutatást tartott a belga katolikus egyház székhelyén, a mechelen-brüsszeli főegyházmegye központjában, hogy bizonyítékokat szerezzen egyes papok elleni vádak alátámasztására. A rajtaütés során - amely ellen a Vatikán is tiltakozott - egy kriptát is megnyitottak, emellett több magas rangú egyházi embert órákon át szobafogságban tartottak. A házkutatás során a bizottság dossziéit és számítógépes anyagait is elkobozták.

A pénteki belga sajtó szerint mindazonáltal egy brüsszeli fellebbviteli bíróság érvénytelenítette az említett razzia során foganatosított intézkedéseket, mert úgy találta, hogy azok aránytalanok voltak. A döntés azt is jelenti, hogy a hatóságok nem használhatják a lefoglalt anyagokat.

A bruggei püspök távozását annak idején André-Joseph Léonard mechelen-brüsszeli érsek, a belga katolikus egyház vezetője jelentette be. Jelezte akkor azt is, tudatában van annak, hogy a történtek minden bizonnyal fájdalmas hullámokat vetnek majd, és bizalmi válságot okoznak a belga egyházban. Hangoztatta azonban, hogy ezzel a döntéssel Belgiumban végleg pontot lehet tenni egy fájdalmas fejezet végére.