A pápa pedofil papok áldozataival találkozik

2010.09.10. 17:17
XVI. Benedek pápa találkozni fog a papi pedofília néhány áldozatával Londonban, szeptember közepén, amikor hivatalos látogatást tesz majd Nagy-Britanniában - jelentette be a brit püspöki kar szóvivője pénteken.

A sűrű időbeosztása miatt csak tíz emberrel fog találkozni a pápa. A találkozón résztvevő áldozatok mind britek, és megőrizhetik anonimitásukat.

A Vatikán szóvivője, Federico Lombardi atya ugyanakkor óvatosabban fogalmazott, bár nem zárta ki a találkozó lehetőségét. "Jelen pillanatban sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom hivatalosan a hírt" - mondta egy sajtótájékoztatón Lombardi.

"A pápa már korábban is találkozott pedofil papok áldozataival, de ezeket a találkozókat soha nem jelentettük be, mindig diszkréten kezeltük a dolgot, mivel a résztvevőknek kellemetlen lett volna a felhajtás. Ez a jelenlegi utazásra is érvényes" - tette hozzá.

A katolikus egyházfő nagy-britanniai útját azért övezi különleges várakozás, mivel ő az első pápa, aki állami szintű látogatást tesz a szigetországban, mióta VIII. Henrik 1534-ben szakított a katolicizmussal és megalapította az anglikán egyházat.