NATO-bázisra támadtak a koránégetés miatt

2010.09.10. 12:57
Egész Afganisztánban tízezrek tiltakoztak a floridai tiszteletes egyelőre lefújt koránégetése ellen, az egyik megtámadott NATO-bázis katonái három embert lelőttek a tömegben, egyikük meghalt.

Ezerötszázan tiltakoztak egy NATO-bázisnál Afganisztán északi részén a Flordiában tervezett koránégetés ellen. A katonák egy tüntetőt halálosan, két másikat könnyebben megsebesítettek, amikor a tömeg megtámadta a német támaszpontot, jelentette be a badahsáni tartományi vezetés.

000T TRDel411299

A tiltakozók kövekkel dobálták meg a bázist, ahonnan rájuk lőttek. A nemzetközi biztonsági erők (ISAF) egyik szóvivője azt mondta, hogy tudnak a faizábádi tiltakozásról, már vizsgálják az eset körülményeit.

Pénteken Afganisztán-szerte tartottak több tízezres tiltakozó megmozdulásokat az egyelőre kérdéses koránégetés miatt, Hamid Karzai elnök szerint az ötven fős gyülekezetet vezető tiszteletes terve az Iszlám minden hívét sérti.

A Kabulban is utcára vonuló felháborodott afgánok nem értették, hogy az amerikai kormány miért nem tiltotta be a koránégetést.

Terry Jones először letett a koránégetés tervéről, mert szerinte a New Yorkba szánt iszlám központ imámja beleegyezett, hogy az ne a Ground Zero közelében épüljön. Az imám azonban ezt tagadta, és ezért később a floridai tiszteletes már azt mondta, miután becsapták, gondolkodik azon, hogy visszakozik.

A kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban a törzsi vezetők azzal fenyegetőztek, hogy támadni fogják az amerikai támaszpontokat, és elzárják az utánpótlási útvonalakat, amennyiben Terry Jones tiszteletes véghezviszi koránégetési tervét.