Csúszik a pártkongresszus Kim Dzsongil betegsége miatt

2010.09.13. 06:35
Az észak-koreai vezér betegsége miatt nem kezdődhetett még meg a Koreai Munkapárt szeptemberre tervezett nagygyűlése, amin Kim Dzsongil utódlásáról kellene határozni.

Elhalasztották az észak-koreai Munkapárt konferenciáját Kim Dzsongil betegsége miatt, tájékoztattak hétfőn szöuli kormányforrások. A dél-koreai értesülésekről az YTN szöuli tv-csatorna számolt be, kiemelve, hogy az eredetileg hétfőre kitűzött pártfórum az utóbbi három évtized legnagyobb szabású pártrendezvénye lett volna, éppen tekintettel Kim Dzsongil egészségi állapotára, az utódlás kérdésére.

A 68 éves Kim Dzsong Il az elmúlt években értesülések szerint sokat betegeskedett, 2008-ban állítólag agyvérzésen esett át. Az észak-koreai vezér nagyon gyengének tűnt legutóbbi, augusztusi kínai vizitje során is, és dél-koreai hírszerző források szerint ez a vizit hozzájárulhatott egészségének további hanyatlásához.

A szöuli értesülések szerint Kim egészségi állapota csak késlelteti a kongresszust, az nem elegendő ok a pártfórum végleges lemondására, és az a héten várhatóan megnyílik. Korábbi értesülések szerint a pártkongresszusnak eredetileg már szeptember 5-én meg kellett volna nyílnia, mert már befejeződött a kongresszusi küldöttek megválasztása.

A kijelölt utód a hírek szerint Kim Dzsong Il harmadik, s egyben legkisebb fia, Kim Dzsong Un, akit a most elhalasztott kongresszuson várhatóan fontos párttisztségre választottak volna.  Értesülések szerint Kim Dzsong Un elkísérte apját augusztus végén tett kínai látogatására is. A vizit egyik legfőbb célja az volt, hogy Kim Dzsong Il bemutassa őt az Észak-Korea egyetlen szövetségesének számító Kína vezetőinek dél-koreai források szerint.

Szöuli értékelések szerint az észak-koreai állampárt kongresszusának legfőbb célja, hogy megpecsételje az utódlás folyamatát abban az országban, amelyről elszigeteltsége miatt rendkívül keveset tud a külvilág. Az utódlás menetének kijelölésére utal, hogy a Koreai Munkapárt legutóbbi kongresszusát 30 évvel ezelőtt, 1980-ban  tartották, amikor az akkori államfő és pártvezér Kim Ir Szen későbbi utódául már hivatalosan is fiát, Kim Dzsongilt jelölték.  • Hírek
  • Hírek