2024. július 5. 18:00
Spanyolország
Németország
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00
Franciaország
Portugália

Elengedték a kínai hajó legénységét a japánok

2010.09.13. 06:50
Szabadon engedték a japán hatóságok azt a 14 kínai tengerészt, akiket egy múlt heti, tengeri incidens miatt fogtak el. A kapitány továbbra is fogságban maradt. Az ügy diplomáciai feszültséghez vezetett Peking és Tokió között.

Az Új Kína hírügynökség jelentése szerint szabadon engedték hétfőn a múlt héten elfogott 14 kínai tengerészt, és már útban vannak hazafelé. Elengedik a hajót is, de a kapitányt a rendőrség továbbra is őrizetben tartja. A japán kormány szóvivője szerint a 41 éves férfit azzal vádolják, hogy ellenszegült a japán hatóságoknak - ha bűnösnek találják, a törvények szerint akár három év börtönbüntetést is kaphat. A japánok állítólag a halászhajón bizonyítékokat is lefoglaltak, amelyek alapján vádat emelhetnek ellene.

A tengeri incidens még a múlt héten történt egy vitatott hovatartozású szigetcsoportnál, a Kínai-tenger keleti részén, ahol a kínai halászhajó két japán őrnaszáddal ütközött. A japán beszámolók szerint az egyik őrnaszád rádión felszólította a kínai hajó kapitányát, hogy fejezzék be a halászatot a térségben. "A kapitány ezt nem tette meg, viszont hajóját az őrnaszádra vezette, majd 40 perccel később hasonlóan szándékosan karambolozott egy másik őrnaszáddal", amely időközben a helyszínre érkezett. Végül négy hajó vette üldözőbe a kínai halászhajót, amelyet bekerítettek, és megállásra kényszerítettek, majd a parti őrség tisztjei felszálltak a kínai hajó fedélzetére arra hivatkozva, hogy megsértették a japán törvényt. Ekkor történt, hogy a japánok szerint a kapitány erőszakkal lépett fel.

A baleset diplomáciai vihart kavart: mindkét ország külügyminisztériumába bekérették a nagyköveteket, és tiltakozó jegyzéket adtak át nekik. Az AFP francia hírügynökség szerint a vita forrása, hogy hatalmas mennyiségű olaj van az érintett térségben, a tengerfenék alatt.