Külön a romák kiutasítását rendelték el

2010.09.13. 14:40
Kifejezetten a romák illegális táborainak felszámolására adott utasítást a francia belügyminisztérium egy hétvégén kiszivárgott körlevelében. A francia kormány tagadta, hogy megbélyegeznének egy közösséget, de több emberi jogi szervezet is tiltakozik a szerintük diszkriminatív intézkedés ellen.

Újabb vitát indított Franciaországban, hogy az illegális telepek felszámolására figyelmeztető augusztusi belügyminisztériumi körlevélben a tárca elsősorban a romák táborainak megszüntetésére adott utasítást.

A francia médiában a hét végén nyilvánosságra került dokumentum arra emlékezteti a prefektúrákat, hogy Nicolas Sarkozy államfő célja "háromszáz, elsősorban a romák táborhelyeinek illetve illegális telepeinek felszámolása három hónapon belül".

Az augusztus 5-i keltezése körelvelet Brice Hortefeux belügyminiszter kabinetfőnöke, Michel Bart írta, a dokumentumban ötször is említik a romákat. A prefektúráknak minden kedden emailben kell jelentést küldeniük a minisztériumba az előző héten a megyéjükben kezdeményezett felszámolási eljárásokról. Az illetékes prefektusoknak meg kell győződniük, hogy a felügyeletük alá tartozó területen hetente legalább egy jelentős, elsősorban a romákat érintő akció (kiürítés, felszámolás, kiutasítás) történt.

Ehhez képest a francia kormány korábban határozottan visszautasította a cigányok megbélyegzésének vádját, egyben jelezte, hogy egyszer sem utasítottak ki senkit azért, mert egy adott közösséghez tartozott. Állításuk szerint a kiutasított romákat nem romaként, hanem az útlevelüknek megfelelő ország állampolgáraiként kezelték.

Több emberi jogi és bevándorlókat támogató szervezet jelezte, hogy a francia Államtanácshoz fordul a szerintük diszkriminatív intézkedés eltörléséért.

Franciaország romákkal szembeni politikája ellen több országban tiltakoztak az utóbbi hetekben, miután augusztusban megközelítőleg ezer román és bolgár romát toloncoltak ki az országból. Az Európai Parlament előző csütörtökön elfogadott állásfoglalása is elítélte a romák csoportjainak kitoloncolását Franciaországból.

Augusztusban és szeptemberben több romatelepet számoltak fel Franciaországban, az illegálisan az országban tartózkodókat pedig kiutasították. A hivatalosan önként hazatérő külföldi állampolgároknak Franciaország 300 eurós támogatást folyósít, a gyermekeknek 100 euró jár.