Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Washington 154 vadászgépet és 178 helikoptert adna el Rijádnak

2010.09.13. 09:39
Az Obama-kormányzat 60 milliárd dollár értékben kíván eladni új és korszerűsített harci repülőgépeket, helikoptereket Szaúd-Arábiának.

Minden idők legnagyobb külföldi fegyverüzletéről tájékoztatja a kongresszust a Fehér Ház hamarosan, írja a The Wall Street Journal című amerikai gazdasági napilap hétfői száma. A washingtoni vezetés elképzelése szerint korszerű harci repülőgépeket adnának el Szaúd-Arábiának a fontos szövetségesnek számító közel-keleti arab országnak.

Az amerikai légierő egyik F-15 Eagle típusú gépe légi utántötlés közben
Az amerikai légierő egyik F-15 Eagle típusú gépe légi utántötlés közben

A jövő héten vagy azután a kongresszus elé terjesztendő tervben az Obama-kormányzat engedélyezni fogja 84 új és 70 korszerűsített F-15-ös vadászgép, illetve három fajta helikopter - 70 darab Apache, 72 Black Hawk és 36 Little Bird - eladását a szaúdiaknak.

A fegyverüzlet 75 ezer munkahely megteremtésével is jár, és nem kizárt, hogy csak kezdeti lépésről van szó, amelyet további, több tízmilliárd dolláros ügyletek követnek, mivel tárgyalások folynak a szaúdi haditengerészeti erők korszerűsítéséről és ballisztikus rakéták elleni védelmi rendszerek eladásáról is.

Az USA legmodernebb harci helikoptere az AH-64 Apache
Az USA legmodernebb harci helikoptere az AH-64 Apache

A korszerű vadászgépek és katonai helikopterek Szaúd-Arábiának történő eladása része annak a politikának, amelynek révén Washington még szorosabbra akarja fűzni szövetségét a királysággal és más arab országokkal Irán ellenében. A kormány várhatóan bejelenti, hogy az ügylet révén 75 ezer új munkahely teremthető.

A kongresszusban a törvényhozók a fegyverüzlet módosítását kérhetik vagy feltételeket szabhatnak, de akár meg is akadályozhatják az ügyletet, bár ez nem valószínű - írja a The Wall Street Journal.