16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

A volt ukrán belügyminiszter gyilkoltatta meg az újságírót

2010.09.14. 14:24
Jurij Kravcsenko, a rejtélyes körülmények között meghalt néhai ukrán belügyminiszter utasítására gyilkolták meg tíz évvel ezelőtt Georgij Gongadze újságírót - írta kedden egy ukrán hírportál főügyészségi iratokra hivatkozva.

Az Ukrajinszka Pravda szerint az ukrán főügyészség nyomozati hivatala szeptember 7-én véglegesítette Olekszij Pukacs egykori rendőrtábornok felelősségre vonásáról szóló periratot. Az ügyészség közben megerősítette, hogy a rendőrtábornok elleni nyomozás befejeződött, s hamarosan tájékoztatja róla a sajtót.

Az ukrán lap szerint a közzétételre váró ügyészségi dokumentumban az szerepel, hogy az akkori belügyminiszter, Kravcsenko szóban utasította Pukacsot az újságíró meggyilkolására. Az Ukrajinszka Pravda cikke címében felhívja a figyelmet arra, hogy tíz évvel a gyilkosság után az ügyészség megnevezte az gyilkosság első elrendelőjét, de - teszi fel a kérdést a lap - vajon ő az egyetlen-e?

Fej nélkül találtak rá

Georgij Gongadzét, 31 éves vezetője és alapítója - aki számos leleplező cikket írt a legmagasabb posztokon tapasztalható korrupcióról - 2000. szeptember 16-án tűnt el, útban kijevi lakása felé. Fej nélküli holttestét két hónappal később találták meg a Kijev megyei Tarascsán, egy erdőben. Meggyilkolása heves tüntetéseket váltott ki az akkori politikai vezetés ellen, amelyet az ellenzék a bűncselekmény elkövetésével vádolt. Kapcsolatba hozták a gyilkosságot Leonyid Kucsma akkori államfővel is, de ő határozottan cáfolta, hogy bármi köze lenne hozzá.

A gyilkossággal összefüggésben egy kijevi bíróság 2008 márciusában három rendőrt súlyos börtönbüntetéssel sújtott: Valerij Kosztenko és Olekszandr Popovics 12 évet kapott, Mikola Protaszov pedig 13-at. 
A negyedik gyanúsított, Olekszij Pukacs rendőrtábornok akkoriban szökésben volt. Tavaly júliusban fogták el. A tábornok beismerte, hogy köze volt a bűntényhez, s hogy magas beosztású személyek rendelték meg a gyilkosságot, de neveket nem közölt.

A koronatanú halála

Jurij Kravcsenko eleinte az ügy egyik koronatanúja volt, de 2005 márciusában rejtélyes körülmények között meghalt, aznap, amikor meg kellett volna jelennie a főügyészségi meghallgatáson. A rendőrség szerint a belügyminiszter öngyilkos lett, de független szakértők ebben kételkedtek.

Az Ukrajinszka Pravda kedden idézi az ügyészségi iratot, amely szerint Kravcsenko a gyilkosság előtt 3-4 nappal, saját miniszteri irodájában adott utasítást Pukacsnak a gyilkosságra, ő pedig személyes érdekből és karriervágyból, nem akarván bonyolítani kapcsolatát a belügyminiszterrel, beleegyezett abba, hogy végrehajtja a parancsot. A gyilkosság után egy nappal tájékoztatta Kravcsenkót, hogy parancsára megölette Gongadzét, az újságíró aktatáskáját egy kijevi tóba, mobilját pedig egy vízgyűjtőbe dobták. A gyilkosságban közreműködött a már elítélt három rendőr, de nem tudtak róla, hogy személyesen a belügyminiszter adott utasítást a gyilkolására.

Az ügyészségi iratokból az is kiderül, hogy a bűntény elfedése érdekében Pukacs a belügyminiszter utasítására néhány héttel később saját kezűleg ásta ki a holttestet, és a Tarascsa melletti erdőbe vitte, ahol baltával levágta fejét, a tetem többi részén pedig elásta.  • Hírek
  • Hírek