Fico: Magyarországnak kedvez a szlovák útépítés

2010.09.14. 22:02

Robert Fico volt miniszterelnök szerint Magyarországnak kedvez a szlovák kormánykoalíció azzal, hogy a Kassa-Miskolc út megépítését szorgalmazza, miközben tulajdonképpen leállította az ország fő közlekedési ütőerének számító D1-es autópálya építését.

Ez a sztráda Pozsonyt és Kassát köti majd össze, de több, északi szakasza még nem készült el. Fico szerint a kormány a Kassa-Miskolc összeköttetéssel azt éri el, hogy a kamionoknak előnyösebb lesz elkerülni Szlovákia területét, és magyar területen haladni keletről nyugatra, így pedig az útdíjat és a sztrádamatricát pedig Magyarországon fogják megfizetni.

Ján Figeľ közlekedésügyi miniszter tagadta Fico azon állítását, hogy leállt a D1-es autópálya építése. Szerinte a Fico-kormány idején indokolatlanul drága projekteket hagytak jóvá, és hamarosan az állam számára lényegesen kedvezőbb feltételek mellett folyhatnak a beruházások. Szerinte Fico csak korábbi kormányfői ígéretéről akarja elterelni a figyelmet, mégpedig arról, hogy 2010-ig Pozsony és Kassa között végig sztrádán lehet majd autózni.