Támad a tébécé Kárpátalján

2010.09.14. 16:09
Kárpátalján a járványügyi szakemberek aggasztónak tartják, hogy Munkácson idén jelentős mértékben romlott a tuberkulózissal kapcsolatos helyzet, a fertőzés elsősorban a hátrányos helyzetű lakosság körében terjed.

Kárpátalja második legnagyobb városában 2010-ben 35 százalékkal növekedett a különböző típusú tébécés megbetegedések száma, a friss fertőzöttek között két 14 év alatti gyermek is van – közölte kedden Pavlo Rakovcij, a munkácsi közegészségügyi és járványügyi állomás orvosa. Elmondása szerint nyugtalanító, hogy az újonnan kiszűrt fertőzötteknél  egyre gyakoribb a tébécé agresszív formája – adta hírül az ua-reporter.com ungvári internetes hírportál.

A jelentés szerint Munkácson a halálesetek száma is nőtt a tébécés betegek között: idén eddig tizenegyen haltak meg tüdőbajban, míg a múlt év azonos időszakában három halálesetet jegyeztek fel. A hírportál értesülései szerint Munkácson 2004 óta gyorsult fel a tébécé terjedése, mivel ekkor zárták be a járási kórház tüdőgondozóját, amelyet a meglévő szándék ellenére sem sikerült újra megnyitni.

Rakovci elmondta, hogy tüdőgondozó hiányában nem jutnak kórházi kezeléshez azok a betegek, akiknek erre szükségük lenne. Szerinte ez komoly veszéllyel jár, mivel a fertőzötteknél súlyosbodik a betegség lefolyása, és gyorsabban terjed a fertőzés az egészséges lakosok között. Jellemző a helyzetre, hogy a tébécé idei tizenegy áldozata közül nyolcan otthon haltak meg.