Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Ahmadinezsád szerint bűn Carla Bruni prostizása

2010.09.19. 13:18
Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök bűnnek nevezte egy vasárnapi interjújában azt, hogy egy iráni újság a napokban erkölcstelennek minősítette és prostituáltnak titulálta Nicolas Sarkozy francia elnök feleségét.

A szélsőségesen konzervatív Kajhan napilap nemrég ezzel igyekezett lejáratni a francia first lady augusztus 23-i nyílt levelét, amelyben kiállt egy házasságtörés és gyilkosság vádjával megkövezésre ítélt 43 éves, kétgyermekes iráni asszony védelmében.

Az ilyes sértés "ellentétes a vallással". "Ez bűn, rosszabb a bűnnél is. Ha valóban létezik igazságszolgáltatás, akkor (e bűn) elkövetőit bíróság elé kellene állítani. Megsértheti-e egy európai elnök feleségét egy médium? Milyen iszlám engedi ezt meg?" - tette fel költői kérdéseit egy kormánypárti napilapnak nyilatkozva Ahmadinezsád anélkül, hogy kiejtette volna akár Bruni, akár az iráni újság nevét.

Ramin Mehmanparaszt iráni külügyi szóvivő már rögtön a Kajhan-cikk megjelenése után közölte: a kormány "nem helyesli" azokat a sértéseket, amelyekkel egyes iráni médiumok illették Sarkozy feleségét. "Bírálhatják egyes országok ellenséges politikáját vagy országok vezetőinek magatartását, de ne használjanak sértő szavakat" - mondta.

Az iráni sajtó nagy része egyébként tartózkodott attól, hogy kövesse Carla Bruni bírálatában a Kajhant, amelyet Iránban is rendszeresen bíróság elé idéznek durva szóhasználatáért.