Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Amerikai katonákat fogtak el Iránban

2010.09.19. 15:34
Az Iráni Forradalmi Gárdához közeli hírforrás tényként számolt be az incidensről, amit hivatalosan cáfolnak Iránban, és az amerikaiak sem tudnak róla.

Iráni határőrök elfogtak hét amerikai katonát, akik illegálisan akartak belépni az Iszlám Köztársaság területére - jelentette vasárnap a Farsz félhivatalos iráni hírügynökség és a Forradalmi Gárda elitalakulathoz közel álló egyik honlap. Az iráni állami televízió cáfolta a Farsz értesülését, és más hírügynökség nem számolt be az eseményről.

"Iráni határőrök nemrég őrizetbe vettek hét amerikai katonát az ország egyik délkeleti tartományában...Szintén őrizetbe vettek két iránit, aki kísérte őket" - olvasható a Farsz jelentésében, amely szerint a szóban forgó tartomány a Pakisztánnal és Afganisztánnal határos Szisztán-Beludzsisztán.

A Javanonline.ir című honlap szerint az amerikaiaknak Pakisztán felől, Kuhak városánál próbáltak behatolni Iránba. "Az iráni határőrök azonosították és őrizetbe vették őket. Az amerikaiakat kísérő két iráninak sikerült elszöknie" - tette hozzá a honlap. Egyik médium sem közli, hogy az őrizetbe vétel mikor történt, és hogy azóta mi történt az állítólagos amerikai katonákkal.

A BBC tudósítása szerint amerikai illetékesek nem tudnak a bejelentett letartóztatásokról. A brit tévétársaságnak nyilatkozó szakértő szerint a szóban forgó térségben általában nincsenek amerikai katonák. A BBC tudósítója szerint az Iráni Forradalmi Gárdához közel álló Farsz nem egyszer látványos hibákat követett el korábban.

Fokozódhat a feszültség

Ha igaz a jelentés, akkor az incidens valószínűleg tovább növeli az Irán és az Egyesült Államok közötti feszültséget. A két országnak az 1979-es iszlám forradalom óta nincs diplomáciai kapcsolata egymással, és számos nézeteltérésük van, különösen az iráni atomprogrammal kapcsolatban. Irán a közép-keleti térségben az Egyesült Államok legjelentősebb vetélytársa.

Az iráni hatóságok kedden szabadon engedték a tavaly nyáron kémkedés gyanújával őrizetbe vett három amerikai túrázó egyikét, Sarah Shourdot. A fiatal nő szombaton már hazafelé tartott, de két férfi társát, Shane Bauert és Joshua Fattalt még mindig fogva tartják Iránban.

15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
3490 Ft
2967 Ft