Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-3 °C
6 °C

A francia kormányfő elnézést kért Luxemburgtól

2010.09.20. 18:50
A romák kitelepítését bíráló luxermburgi EU-biztosnak válaszolva egy francia kormánypárti szenátor arról beszélt, hogy Luxemburg létezése teljesen felesleges. Francois Fillon miniszterelnök most bocsánatot kért.

Francois Fillon francia kormányfő telefonon elnézést kért luxemburgi kollegájától, amiért egy francia kormánypárti szenátor azt mondta: Luxemburgnak nem kellene léteznie - közölte hétfőn Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter.

Viviane Redingnek, az Európai Bizottság luxemburgi állampolgárságú igazságügyi biztosának a romákkal szembeni francia fellépést bíráló kijelentésére reagálva Philippe Marini, a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) szenátora egy hét végi rádióinterjúban azt mondta: "jobb lett volna ha 1867-ben III. Napóleon és Bismarck megbeszélése másképpen végződött volna, és Luxemburg ma nem létezne".

A riporter felvetésére, miszerint a luxemburgiak nem fognak örülni ennek a kijelentésnek, a szenátor azt válaszolta: "Számos könyv és történelmi munka született a kérdésről, és hát III. Napóleon gyengesége tette lehetővé, hogy ez az ország létezzen".

"A miniszterelnökünk (Jean-Claude Juncker) most közölte hogy Francois Fillon felhívta és elnézést kért" - mondta a luxemburgi diplomácia vezetője. Jean Asselborn személyes véleménye szerint egyébként Marini kommentárja "nulla" volt.

"Az ilyen gondolatok nullák történelmi és kulturális szempontból egyaránt. Ami pedig az európai megközelítést érinti, az ilyen megszólalás túltesz Jean-Marie Le Pen és a Nemzeti Front kijelentésein, és olyan színvonalon van, mint Ahmadinezsád iráni elnök beszédei" - hangsúlyozta a luxemburgi külügyminiszter.

A francia külügyi tárca már korábban elhatárolódott a szenátor véleményétől.  • Vennék
  • Hírek