A Qantas utasai beperelték az Airbust

2010.09.20. 14:50
Az ausztrál légitársaság Szingapúr-Perth járatának 76 utasa még 2008-ban élt át vérfagyasztó pillanatokat egy Airbus A330-300 fedélzetén. Most úgy döntöttek, perelnek.

Az Airbus A330-300 típusú utasszállító repülőgép 37 000 láb (11 200 méter) magasan repült, amikor a robotpilóta hirtelen kikapcsolt, és az Airbus zuhanni kezdett. A pilóták sikeresen állították egyenesbe a 200 métert meredeken zuhanó gép orrát, de az ismét zuhanni kezdett, ezúttal 400 métert. Az utastérben kitört a pánik, utasok repültek ki üléseikből, a csomagtartóból leeső táskák számos fejsérülést okoztak.

Akadt, aki kisebb horzsolásokkal és nagy ijedtséggel megúszta a kalandot, mások nem voltak ilyen szerencsések. Számos végtagtörésről, gerincsérülésekről és súlyosabb fejsérülésekről számoltak be az utasok, sokuk azóta sem tudja rávenni magát, hogy repülőre üljön. Floyd Wisner ügyvéd 76 utast és a személyzet tagjait képviselve nyújtott be keresetet az Airbus és a gép számítógépeit gyártó Nothrop Grumman ellen, a kártérítés összege több millió dollárra rúg.

Wisner az AFP-nek elmondta, ugyan pontos összeget nem árulhat el, de a főleg ausztrál állampolgárokból álló felperesek lelki és testi sérülések miatt perlik a gyártókat, és a korábbi, hasonló esetek tapasztalataiból kiindulva milliós kártérítésre számíthatnak. Az éveken át a világ egyik legbiztonságosabb légitársaságának tartott Qantas (fennállásuk óta még nem volt emberéletet követelő légibalesetük) nem nyilatkozott az ügyben.