Lezuhant egy NATO-helikopter Afganisztánban

2010.09.21. 06:48

Meghalt a NATO-vezetésű afganisztáni nemzetközi biztonsági erők (ISAF) kilenc katonája, miután kedd reggel lezuhant az őket szállító helikopter az ázsiai ország déli részén, jelentette be az ISAF közleményben. A balesetben egy másik NATO-katona, egy afgán katona és egy amerikai civil megsérült.

Az ISAF tájékoztatása szerint a helikoptert nem érte ellenséges tűz, mielőtt lezuhant. A halálos áldozatok nemzetiségéről és a baleset pontos helyéről egyelőre nem adott ki információt az ISAF (Afganisztán déli részén jellemzően amerikai, brit és kanadai katonák állomásoznak). A baleset okait még vizsgálják.

Juszuf Ahmadi tálib szóvivő viszont az AFP-nek nyilatkozva magukra vállalta a történteket: "Lelőttük az idegen erők helikopterét Dajcsopan körzetében, és megöltünk tíznél több katonát".

Az újabb áldozatokkal idén már legalább 529 NATO-katona vesztette életét Afganisztánban a iCasualties.org honlap összesítését alapul véve. A kilenc éve tartó hadműveletek - éves összevetésben - idén követelték a legtöbb halálos áldozatot az észak-atlanti szövetség csapataitól, 2001. óta 2097 szövetséges halottja van az afganisztáni harcoknak.