Fülöp, Evelin
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Megölték a FARC katonai vezetőjét

2010.09.23. 17:25
Egy bombázásban húsz másik gerilla mellett meghalt Mono Jojoy a FARC katonai vezetője is. Ilyen súlyos csapást legutóbb két éve mértek a legnagyobb kolumbiai gerillaszervezetre.

Megölték a legnagyobb kolumbiai gerillaszervezet, a marxista irányzatú Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) katonai vezetőjét, jelentette a helyi sajtó. Hivatalosan megerősítették az 57 éves Victor Julio Suárez Rojas, mozgalmi nevén Mono Jojoy, miután azonosították a holttestét.

Mono Jojoy a hadsereg, a légierő és a rendőrség közös akciójában, egy bombázásban halt meg Meta tartomány La Macarena nevű körzetében, a támadásban meghalt húsz másik gerilla is.

Mono Jojoy
Mono Jojoy

Ilyen súlyos csapás legutóbb 2008-ban érte a FARC-ot, amely a hatvanas évek közepe óta harcol a kormány ellen. Akkor esett el a mozgalom második számú embere, Raúl Reyes, és a hadsereg kiszabadította Ingrid Betancourt elrabolt elnökjelöltet, aki hat évet töltött a fogságukban.

A társadalmi igazságtalanságok ellen felkelő parasztokból álló szervezet egykor az ország nagy területeit ellenőrizte, és 17 ezer harcossal rendelkezett. Álvaro Uribe elnöksége (2002-2010) alatt azonban jelentős amerikai segítséggel visszaszorították a dzsungelbe, és támogatottságát az is csökkentette, hogy kiadásai fedezésére kábítószer-termelésbe fogott. Jelenleg 9 ezer tagja lehet.

A FARC vezetősége szerdán közleményt adott ki, hogy hajlandó tárgyalni Juan Manuel Santos új elnökkel, de csak előfeltételek nélkül.