Japán elengedte a kínai hajóskapitányt

2010.09.24. 11:52
Az ügyészség szerint a kapitány ugyan szándékosan, de nem előre eltervezetten kormányozta neki hajóját a japán őrnaszádoknak egy vitatott hovatartozású tengerrészen. Az incidens komoly diplomáciai feszültséget okozott Japán és Kína között.

A japán hatóságok pénteken szabadon engedték azt a kínai hajóskapitányt, akit még szeptember 6-án vettek őrizetbe, miután nekikormányozta hajóját az eltérítésére kiküldött japán őrnaszádoknak. A kínai halászhajó vitatott hovatartozású területekre tévedt, a japánok ezért küldték ki őrhajóikat.

A japán hatóságok a hajó teljes legénységét letartóztatták, ám 14 tengerészt már egy héttel később, szeptember 13-án szabadon engedtek. A kapitányt viszont nem, mert a japánok szerint szándékosan ütközött neki az őrnaszádoknak.

A japán ügyészség szerint az ugyan teljesen egyértelmű, hogy az ütközés szándékos volt, viszont nem előre eltervezett, ezért úgy döntöttek, a kapitány szabadon távozhat.

A kínai kormány chartergépet küld Japánba a kiszabadult férfiért.

Az incidens komoly diplomáciai viszályt robbantott ki Kína és Japán között. Csütörtökön a kínai hatóságok vettek őrizetbe négy japán állampolgárt az észak-kínai Hopej (Hebei) tartományban, azzal a váddal, hogy katonai objektumokról készítettek fényképeket.

A két ország között amúgy is feszült a viszony, a mostani eset hátterében viszont egy konkrét határvita, a Sárga-tengeren található néhány sziget hovatartozása áll. A szigetek hovatartozása befolyásolja a két ország tengeri befolyási zónáját, ami halászati és a tenger alatt található nyersanyagok kiaknázása szempontjából is nagy gazdasági jelentőséggel bír.