Szabadon engedett egy újságírót a NATO Afganisztánban

2010.09.24. 10:32
A NATO gyanúja szerint a tálibokat segítette három afgán újságíró, akiket a héten tartóztattak le. Egyiküket, az al-Dzsazíra riporterét azóta szabadon engedték. Az arab hírtelevízió tiltakozott a történtek miatt.

Három újságírót vett őrizetbe a NATO az elmúlt napokban Afganisztánban, egyiküket pénteken szabadon engedték. A NATO gyanúja szerint a három afgán újságíró - ketten az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió munkatársai, a harmadik az afgán Radio Kapisza FM igazgatója - segítséget nyújtott a táliboknak.

A pénteken szabadon engedett újságíró, Mohamed Náder az al-Dzsazíra tudósítója. Szerda hajnalban vették őrizetbe kandahári házában. A hírtelevízió beszámolója szerint az ágyából rángatták ki, miközben átkutatták az otthonát.

A hírtelevízió másik munkatársát, Rahmatullah Nekzad operatőrt hétfő hajnalban tartoztatták le Gazni tartományban. Gazni a tálibok egyik fellegvára. A NATO vádjai szerint Nekzad "a tálibokat népszerűsítő propagandát terjeszt". Letartóztatásakor gránátokat és lőszert találtak nála. Afganisztánban nem szokatlan, ha valakinek önvédelmi fegyvere van, bár a gránát nehezen sorolható be önvédelmi fegyvernek.

A harmadik őrizetbe vett újságíró, Hodzsatulah Mudzsadadi korábban az országos rádió munkatársa volt, most a Kapisza tartományi Radio Kapisza igazgatója, őt az afgán biztonsági erők tartóztatták le még szombaton. A Mudzsadadi család az egyik legbefolyásosabb Afganisztánban. A család tagjai az országban népszerű iszlám filozófiai iskola, a szufizmus vezető képviselői. A kommunista rezsim bukása után Afganisztán első elnöke, Szibgatulah Mudzsadadi is a család tagja volt.

Az al-Dzsazíra tiltakozott a letartóztatások ellen, szerinte a NATO célja, hogy véget vessen a hírtelevízió afganisztáni háborúról szóló tudósításainak. A letartóztatások ellen Hamid Karzai afgán elnök is tiltakozott. Ugyanakkor a NATO főtitkára, Anders Fogh Rasmussen azt nyilatkozta az AP amerikai hírügynökségnek, hogy a katonai szövetség Afganisztánban a szólásszabadság és a szabad tömegtájékoztatás ügyéért is harcol. A konkrét esetekről csak annyit mondott, hogy ha ártatlannak találják az újságírókat, szabadon engedik őket.