Luca, Ottilia
2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Ján Slota marad a Szlovák Nemzeti Párt elnöke

2010.09.25. 17:42
A magyar- és romaellenességéről elhíresült politikus a szlovák nemzetiek szombati rózsahegyi országos közgyűlésén a tisztújításkor megszerezte a küldöttek döntő többségének támogatását.

Slotát támogatta 270 küldöttből 180, míg legnagyobb vetélytársára, az eddigi első alelnök Anna Belousovovára 45-en szavaztak. A további két jelölt Belousovovánál is kevesebb szavazatot kapott - közölte a pozsonyi SITA hírügynökség.

Slota beszédében leszögezte: az SNS konzervatív párt, és politikája nem fog változni. A kétes hírű politikus 1994 és 1999 között állt a párt élén, a pártszakadás idején (2001-2002) az Igazi SNS-t vezette, majd 2003-ban visszatért az újraegyesült SNS élére.

"A választás nem volt demokratikus, az eredményt azonban nem fogom megtámadni" - nyilatkozta újságíróknak a választás után Belousovová, nem titkolva csalódottságát. Belousovová leszögezte: sikertelensége ellenére sem kíván távozni az SNS-ből, hanem úgynevezett véleményplatformot alapít.

"Bár sokan szeretnék, én nem hagyom el az SNS-t, hiszen alapító tagja vagyok. Azt tervezem, hogy véleményplatformot alapítok, amely visszahozná a demokráciát a pártba és demokratikus úton próbálna meg alternatívát felmutatni az eddigi irányzathoz képest" - fejtette ki a politikus.

Belousovová a közgyűlés előtt élesen támadta Slotát. Azt állította, hogy a Slota személyesen felelős a párt gyenge választási eredményéért (5,07 százalék), és az elmúlt kormányzati időszakban a párthoz, illetve minisztereihez köthető botrányokért. Az első alelnök azt javasolta, hogy az elnökválasztás titkos legyen.

Slota a kongresszuson azonban keresztülvitte, hogy az alapszabályzat szerint, tehát nyílt szavazással válasszanak elnököt. Politológusi vélemények szerint Slota megválasztásával az SNS-nek sikerült megakadályoznia a pártszakadást.

"Egy esetleges pártszakadás esetén az SNS-nek semmi esélye sem lenne bejutni a parlamentbe, s nem kizárt, hogy ez a párt végét is jelenthetné" - vélekedett Grigorij Meseznikov politológus. Szerinte egyelőre nehéz megmondani, mit jelentene az SNS számára, ha a párton belül véleményplatform alakulna.