2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Hamburgi dzsihádista csoport állhat az európai terrorfenyegetés mögött

2010.10.04. 20:43 Módosítva: 2010.10.04. 20:48
A 9/11-i merénylők hamburgi mecsetjében szervezhették be azt a csoportot, amelynek tagjai részt vettek volna az európai nagyvárosok ellen tervezett merényletek kitalálásában és megvalósításában, értesült hírszerzési forrásokból a CNN. A titkosszolgálatok egy júliusban elfogott férfitől értesültek az állítólagos részletekről.

Egy hamburgi dzsihádista csoport állhat az Európa nagyvárosai elleni terrorfenyegetés mögött, írja európai hírszerzési forrásokra hivatkozva a CNN. Az előző héten derült ki, hogy terroristák egyszerre több helyszínen, többek között Nagy-Britanniában, Franciaországban és Németországban "puha célpontokra", feltehetően turisták csoportjaira akartak lecsapni. Az akciók koordináltsága az al-Kaida kézjegyét viseli magán, ugyanakkor szakértők szerint nem világos, hogy pontosan ki is irányítja a műveleteket.

A titkosszolgálatok a CNN szerint akkor értesültek a tervről, amikor Ahmed Sidiqit, egy afgán származású német állampolgárt júliusban elfogtak Afganisztánban, és a bagrami amerikai légibázisra szállították kikérdezni.

A férfit nem vádolták meg eddig, a CNN információi szerint együttműködik a vizsgálattal, minden nap a terv egy új elemét osztja meg az amerikaiakkal. A német hatóságok a hírtelevízió forrásai szerint a következő napokban hallgathatják ki Sidiqit, addig nem tudják ellenőrízni az információkat.

A hamburgi csoportot abban a Tajbának nevezett mecsetben szervezhették be az 1990-es években, amelyet a 2001. szeptember 11-i terrortámadások egyik főszervezője, Mohammed Atta is látogatott. Állítólag Atta egyik barátja, az algériai származású, francia állampolgár, a jelenleg feltehetően Pakisztánban bújkáló Naamen Meziche szervezett be embereket az európai akcióhoz.

A német források szerint a férfi és tíz társa 2009 elején utazott Hamburgból Pakisztán törzsi területeire, ahol az amerikai és szövetséges erők ellen harcoló dzsihádista csoportokhoz csatlakoztak. Sidiqi állítása szerint egyikük részt vett volna a a merényletek végrehajtásában, a többiek pedig a támadások megtervezésében játszottak volna szerepet, mondta egy európai terrorelhárító a CNN-nek. Az egyik forrás szerint Sidiqi azt mondta, hogy Oszama bin Laden is jóvá hagyta a terveket.

A hamburgi hatóságok nem sokkal Sidiqi elfogása után zárták be a mecsetet. Német hírszerzési információk szerint jelenleg is 45 olyan dzsihádista él a városban, akik nyíltan támogatják az al-Kaidát, de nehéz ellenük fellépni a német jogrendszer toleranciája miatt. Mellettük további kétszáz "erőszakra hajlamos" iszlamista tartózkodik a városban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport