Michelle Obama a legbefolyásosabb nő

2010.10.07. 11:36
A Forbes 2004 óta összeállított listáját idén Michelle Obama first lady, Barack Obama amerikai elnök felesége nyerte. Az első tízben szerepelnek üzletasszonyok, politikusok és popikonok is.
000 Was792021

Szerdán hozta nyilvánosságra az amerikai Forbes magazin azt a listát, amin a legbefolyásosabb nőket gyűjtötték össze. Az első helyen Michelle Obama amerikai first lady végzett, az indoklás szerint azért, mert karizmatikus személyiség, aki olyan pénzgyűjtő kampányokban segítette sikeresen a Fehér Házat, amelyekben a demokratáknak a félidős választáson nehéz versenyt ígérő Kaliforniában vagy Coloradoban kellett küzdeniük. Emellett a gyermekek elhízása ellen harcoló Let's Move! kampányának köszönhetően olyan mammutcégek fogadták meg, hogy 2015-ig csökkentik a kalóriát a termékeikben, mint a Coca-Cola, a Kellogg's vagy a General Mills.

A második helyen az amerikai Irene Rosenfeld, a Kraft Foods vezérigazgatója áll, aki tavaly egy 18 milliárd dolláros felvásárlási üzletet bonyolított le a brit Cadbury ellen, a harmadik helyre pedig a szintén amerikai Oprah Winfrey került, aki jövőre befejezi legendás műsorát, az Oprah Winfrey Show-t, viszont elindítja saját kábelcsatorna-hálózatát, az OWN-t. Az előző négy évben mindig az élen végző Angela Merkel német kancellár ezúttal csak a negyedik helyet szerezte meg. Az első tízben szerepelnek még Lady Gaga és Beyoncé Knowles énekesnők is, akiknek sikerült megelőzniük például II. Erzsébet angol királynőt, akinek csak a negyvenegyedik hely jutott.

Moira Forbes, a ForbesWoman magazin vezetője és kiadója elmondta, hogy idén változtattak a korábbi szempontokon. Kisebb súllyal esett latba a vagyon és a hatalom, cserébe viszont kiemelt figyelmet fordítottak a kreatívitásra és a kockázatvállalásra. Mint említette a listán szereplő nők meghatározzák a mindennapi beszélgetéseink, cégeket és márkákat építenek, olyan területeken törtek át és döntöttek le nemek közötti határokat, nem hagyományos értelemben, mint a kereskedelem, a politika, a sport és a média, m bvilliók, néha milliárdok életét befolyásolják.