Bűnözők őrizték az amerikai bázisokat

2010.10.08. 22:13
Az afganisztáni amerikai bázisok őrzésével megbízott cégek sokszor tálibgyanús személyeket szerződtettek, és a kiképzésük sem volt megfelelő, derült ki egy amerikai szenátusi vizsgálatból.

Az afganisztáni amerikai katonai bázisok és konvojok őrzését ellátó biztonsági magáncégek tálibokat, valamint helyi bűnözőket és drogosokat is felfogadtak, állapította meg egy amerikai szenátusi bizottság.

Az amerikai lapok szerint a vizsgálat arra is rávilágított, hogy a biztonsági őrök gyakran nem voltak kiképezve, a fegyverük elégtelen vagy üzemképtelen volt, és többször is elhagyták őrhelyeiket. A biztonsági cégek afgán alkalmazottainak felvételébe az amerikai fegyveres erőknek nem volt beleszólása.

A szenátus fegyveres szolgálatokat felügyelő bizottsága a Pentagon 125 szerződésének átvizsgálása után megállapította, hogy a biztonsági őröket olykor olyan helyi hadurak toborozták, akik szoros kapcsolatban állnak a tálibokkal. A felfogadott őrökről egy alkalommal kiderült, hogy információval láttak el "egy ellenséges kormányt", amely feltehetően Iránra utal.

A haditengerészet bűnügyi nyomozószolgálata szerint a szerződtetett őrök rálőttek a tengerészgyalogosokra és több esetben kábítószeres befolyás alatt álltak. Egy incidensben egy tengerészgyalogos járőr egyik tagját meg is ölték.

Az amerikai haderő térségben illetékes Központi Parancsnoksága úgy tudja, hogy Afganisztánban a biztonsági magáncégeknek mintegy 26 ezer alkalmazottja van, akiknek 90 százalékát amerikai kormánymegrendelésre toborozták.

Egy másik vizsgálatban kiderült, hogy egy amerikai projekt helyi alvállalkozói ötmillió dollárt fizettek a táliboknak, hogy ne támadják meg őket. Hamid Karzai afgán elnök elrendelte, hogy 2010 végéig az országban működő valamennyi őrző-védő magáncéget fel kell oszlatni.