Hétfőn elérhetik a chilei bányászokat

2010.10.11. 10:01 Módosítva: 2010.10.11. 10:02
Ha minden jól megy, kedden iindulnak a felszínre a bányászok, számolt be a Reuters.

Reményt keltő, ugyanakkor veszélyes szakaszához érkezik hétfőn a chilei bányászok mentőhadművelete. A mérnökök úgy számolják, a 625 méter hosszan vezetett fémcsövekkel elérhetik a tárnákat, és megkezdhetik a mentőkapszulák tesztüzemét. Ha minden a tervek szerint alakul, hamarosan indulhat a felszínre az első bányász.

Laurence Golborne bányászati miniszter szerint a bányászok mentése akár már kedden este elkezdődhet. Ha minden jól megy, hamarosan befejeződhet a világ legkomplexebb bányamentése. A bányászok az alig vállszélességű járatban, csukott szemmel utaznak majd a felszín felé, ahol rögtön sötét szemüveget kapnak. A hosszú sötétség után a napfény ugyanis roncsolná a bányászok szemét. Ezek után az űrhajósoknál is alkalmazott orvosi ellátást kapnak, néhány napot a családjukkal töltenek, majd alaposabb kivizsgálásra kórházba kell vonulniuk.

Az egészségügyi miniszter, Jaime Manalich elmondta, hogy a mentéshez két segítő, egyikük orvos, utazik majd lefelé a kapszulában, hogy a bányából irányítsa a mentést. Elsőként a pszichológiailag legstabilabb bányászok utaznak majd, hogy később felkészíthessék társaikat a hosszú, klausztrofobikus utazásra.

A bánya közelében felállított Remény táborában egyébként nem csak a szerencsétlenül jártak rokonai tartózkodnak, de hamarosan tiszteletét teszi a bolíviai elnök, Evo Morales is, mivel a 33 föld alatt rekedt bányász egyike bolíviai. A mentés nemzeti üggyé vált Chilében is: a 65. napon, amikor a fúrógépek bejutottak a tárnába, országszerte ünnepségek kezdődtek.