Megszűntek a Holland Antillák

2010.10.11. 11:36 Módosítva: 2010.10.11. 11:53
Az öt sziget lazítja kapcsolatait Hollandiával, de teljesen nem szakadnak el, mert 2 milliárd euróval tartoznak az anyaországnak.

Az öt szigetből álló Holland Antillák hétfőtől nem léteznek: Curacao és Szent Martin autonóm terület lesz Hollandián belül, csakúgy mint az autonómiáját 1986-ban elnyerő Aruba. Bonaire, Szent Eustatius és Saba pedig holland megyei jogokat kapnak. A szigetek eddig tengeren túli terület státuszában voltak.

Továbbra is Hollandia lesz felelős a szigetek külpolitikájáért és a hadügyekért. Ezen túl a holland kormánynak rálátása lesz a pénzügyekre is, az adósságok átütemezésének fejében.

A szigeteknek ugyanis 2 milliárd eurós adósságuk van Hollandia felé. A kisebb szigetek, - Bonaire, Szent Eustatius és Saba ugyanakkor  azt állítják, hogy a tetemes hiányt a szigetek fővárosaként is működő Curacao halmozta fel. Curacao azzal védekezik, hogy éppen ezen szigetek anyagi gondjait vállalta magára akkor, amikor még közösen intézték ügyeiket. A szigetek a turizmusból, az olajfinomításból és az off-shore vállalkozásokból gyűjthetenek adósságaik visszafizetésére.

Az új státusz az utóbbi évek népszavazásainak eredménye, amelyek során Curacao, Szent Martin, Bonaire és Saba arra szavazott, hogy kilépjen az államszövetségből, míg Szent Eustatius a status quo fenntartása mellett voksolt. Egyetlen állam sem szavazott a függetlenségre.