Papp István életben van

2010.10.11. 12:57 Módosítva: 2010.10.11. 13:56
A körülményekhez képest jól van, de félti az életét az a magyar békefenntartó, akit még csütörtökön raboltak el Szudánban.

Kapcsolatba lépett a Szudánban elrabolt magyar ENSZ-békefenntartóval a Dabanga nevű dárfúri rádióállomás.

A rádiónak Papp Istvánként bemutatkozó férfi vasárnap elmondta, hogy egy táborhoz hasonló helyen tartják fogva, ahol körülbelül száz egyenruhás van. A pontos helyet nem tudta beazonosítani. Az interjú során a magyar férfi nyugodtan beszélt, de olykor a könnyeivel küszködött, és azt mondta, tart attól, hogy fogvatartói rátámadnak vagy megölik. Amiatt is aggódik, hogy esetleg maláriát kaphat, mert körülötte többen betegek.

Papp István (fotó: honvedelem.hu)
Papp István (fotó: honvedelem.hu)

Elmondása szerint csütörtöki elrablása óta sem a családjával, sem az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó erejének (UNAMID) képviselőivel nem tudott beszélni, a Dabanga állomásnak sikerült először kapcsolatba lépni vele, olvasható a rádió honlapján.

Hozzátette, úgy sejti, hogy elrablásának hátterében egy helyi piramisjáték állhat, amelyhez a kormánypárt több tagjának is köze van. Az ügy nagy felzúdulást keltett Dárfúr tartomány székhelyén, el-Fáserben, és Papp István feltételezése szerint elrablói azt akarják elérni, hogy az UNAMID lépjen közbe, és segítsen megoldani a problémát.

A Dabanga rádió 2008 novembere óta sugározza műsorát a nyugat-szudáni Dárfúrban. Fenntartója a hollandiai Press Now csoport.

Papp István egyike a legrégebben békefenntartásban dolgozó magyar katonáknak, de munkája alatt bejárta szinte egész Afrikát, nagyon jól ismerte a kontinens társadalmi viszonyait, olvasható az augusztus elején vele készült interjúban a honvedelem.hu-n.

Alapvetően megfigyelői, békefenntartói feladatokat látott el, de a békefenntartók kiképzésével is foglalkozott. "Nekem nincs két egyforma napom, és amikor reggel kimegyek a sivatagba nem tudhatom, hogy legközelebb hazamegyek, vagy úgy visznek vissza... Ezzel együtt lehet élni, de megszokni nem lehetséges" - mondta akkor munkájáról.